.. het afstapje, Pontonniers
Innovatiecentrum
Eerste Pontes Medical Expert Meeting
Utrecht 24 februari 2010
De eerste Expertmeeting van Pontes Medical op 24 november 2010 vindt plaats in de keldergewelven van het UMC Utrecht. Gekozen is voor een “Lagerhuis opstelling”. De deelnemers worden ingedeeld; een vak voor de ondernemers, zorgverleners enz. Maar eerst moeten de genodigden nog een stemmig verlicht houten bruggetje overklauteren. Het lijkt Giethoorn wel. “Let op het afstapje” zegt een vriendelijke dame. De brug tussen idee en praktijk mag dan geslagen zijn, er komt nog wel degelijk een uitdaging achteraan. De symboliek is treffend.
UMC Utrecht
Inge Diepman geeft als moderator aan Herman Bol, lid van de Raad van Bestuur, de gelegenheid de innovatie binnen het UMC Utrecht in de schijnwerpers te zetten. Dat laatste kun je letterlijk nemen want de spreker verwijst naar een expositie van producten bij de ingang.
Luuk Evers als Projectleider schetst in vogelvlucht de aanpak
Geuzennaam
Luuk: ”Je ziet het liefst dat marktpartijen je het product bijna uit je handen trekken”. De Pontonniers (geuzennaam van de projectmedewerkers) stellen zich hierna voor en er is fraai videomateriaal over de samenwerking tussen UMC Utrecht, VUmc en AMC en van de lancering van de VascuLuminator, het eerste succes van Pontes. Daarna is de bühne aan de door de wol geverfde partners, die meestal al in de weer waren ver voor de oprichting van Pontes.
Partners
Prof. Kors van der Ent en Henk Schwietert doen hun verhaal. Jos Kuilboer, directeur Concernstaf UMC Utrecht, vervult zijn rol als side-kick voortreffelijk. Er is veel stof tot discussie en die zet zich voort tijdens en ook na de pauze. Prof. Pieter Doevendans, cardioloog UMC Utrecht, ziet ingenieurs als onmisbaar voor zijn vakgebied. Hij komt met prikkelende stellingen waar de aanwezigen, aangemoedigd door Inge, op reageren. Europeanen meer risicomijdend dan Amerikanen? Zo eenvoudig kun je dat niet zeggen, is een reactie uit het publiek.
Rutger Tulleken heeft in de vasculaire geneeskunde zijn sporen verdiend samen met zijn vader, voormalig Hoogleraar Neurochirurgie Cees Tulleken. Hij schetst de historie van zijn bedrijf Elana. Een les voor Pontes en de aanwezigen: “Ga vooral niet als bedrijfsleven en wetenschappers op elkaars stoel zitten. Dan heb je uitsluitend verliezers”. Jos Kuilboer sluit af: “We worden bevestigd dat we op de goede weg zijn en het wordt alleen maar leuker”.
(Tekst: Jan Taco te Gussinklo, Dutch Button Works, foto: UMC Utrecht Multi Media)