Wereldwijde Ziekteradar
Zelfrapportage
Participatory Surveillance
In kaart brengen infectieziekten
Zeventig artsen, dierenartsen, virologen, epidemiologen en andere deskundigen (waaronder uw columnist) zijn van maandag 15 tot en met woensdag 17 april 2013 in Amsterdam bijeen voor een ingrijpende vernieuwing op het gebied van de infectieziektebestrijding. Tijdens de tweede International Workshop on Participatory Surveillance (IWOPS II) zal het gaan om het in kaart brengen van infectieziekten bij zowel mens als dier. De bedoeling is om te komen tot een wereldwijde ‘ziekteradar’. Daarbij wordt iedereen uitgenodigd zélf gegevens door te geven over de eigen gezondheid en die van een eventuele veestapel of het pluimvee.
IWOPS I (San Francisco 2012)
Influenzanet
Ook zal een formele overeenkomst worden gesloten tussen het Europese Influenzanet , Flu Near You in de Verenigde Staten en Flu Tracking in Australië. In al deze gebieden brengen vrijwilligers via internet of mobiele telefoon griep en verkoudheid in kaart. Hetzelfde systeem wordt in Brazilië, Midden-Amerika en Zuidoost-Azië ook gebruikt voor het signaleren van uitbraken van knokkelkoorts (dengue). Zo is een wereldwijd netwerk aan het ontstaan, dat gebruikt kan worden om meer te weten te komen over alle (infectie)ziekten.
Voorbeeld: De Grote Griepmeting
“Dat wereldwijde netwerk van ziekteregistratie door vrijwillige deelnemers belooft hét systeem voor de toekomst te worden,” zegt Carl Koppeschaar, die in 2003 met een enthousiast team De Grote Griepmeting ontwikkelde. Onder de verzamelnaam Influenzanet vindt nu in negen Europese landen de online griepmeting plaats. Vrijwel identieke metingen worden inmiddels uitgevoerd in de Verenigde Staten en in Australië. Wereldwijd doen er al meer dan honderdduizend vrijwillige ‘griepmeters’ aan mee en het aantal landen dat mee wil doen is groeiende. “Gebaseerd op dit succes gaan we binnenkort Ziekteradar.nl lanceren. Eerst als pilot in Nederland, en daarna hopelijk ook weer in alle andere landen. Daarom zijn we buitengewoon blij met de huidige, internationale belangstelling.”
Zelfrapportage
Een jaar geleden, tijdens de eerste IWOPS-bijeenkomst in San Francisco, hebben alle deelnemers zich gecommitteerd om de surveillance door zelfrapportage te bevorderen voor influenza en andere ziekten. Daarbij werd gekozen voor een ‘One Health’ benadering, voor mens én dier. “De afgelopen maanden focusten de meeste epidemiologische congressen zich op die ‘One Health’ benadering en op eHealth: het via internet en mobiele toepassingen verzamelen van gegevens over ziekteverspreiding,” vervolgt Koppeschaar: “Voor ons Nederlandse team, maar ook voor al onze vrijwilligers, is dat een droom die uitgekomen is. In vele landen wordt nu gewerkt aan een toekomst, die tien jaar geleden met de Grote Griepmeting in Nederland en België is begonnen!”
Organisatie
IWOPS II, de tweede International Workshop on Participatory Surveillance, wordt georganiseerd door Skoll Global Threats Fund , Connecting Organizations for Regional Disease Surveillance (CORDS) en Science in Action online platform voor publieksonderzoek.