Vet Cool VET

Artrose

Buikvet als basis voor nieuw kraakbeen

Nieuwe methode om versleten gewrichten te herstellen veelbelovend

De afdelingen plastische chirurgie en orthopedie van VU medisch centrum werken samen aan een therapie die ervoor zorgt dat het kraakbeen van versleten gewrichten weer herstelt. Deze nieuwe methode, waarbij de chirurgen gebruik maken van stamcellen uit buikvetweefsel, ziet er veelbelovend uit. Op 12 januari promoveert plastisch chirurg in opleiding Wouter Jurgens op deze methode.

Uniek

Het unieke aan de stamceltherapie is dat het ontworpen is als 1-staps procedure, dat wil zeggen dat de patiënt maar één keer geopereerd hoeft te worden. Vlak voor de gewrichtsoperatie wordt er vetweefsel afgenomen. Direct daarna worden – in een speciaal daarvoor ontworpen lab – stamcellen uit het vet gehaald en op dragermateriaal (celhechtingsmateriaal) aangebracht. Na twee uur plaatsen de chirurgen het dragermateriaal mét de stamcellen terug in het lichaam van de patiënt, op de plek waar het kraakbeen versleten is, om weer tot nieuw kraakbeen uit te groeien.

Proefschrift

In zijn proefschrift toonde Jurgens aan dat de buikregio het meest geschikt is om vetstamcellen uit te verkrijgen. Daar bevat het weefsel namelijk de meeste vetstamcellen per gram. Ook testte hij twee verschillende dragermaterialen. Ze werden geschikt bevonden om te gebruiken in dit nieuwe concept. Het concept werd getest op geiten. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit, laat Jurgens zien in zijn proefschrift. Verdere studies moeten uitwijzen of de 1-stapsprocedure ook toe te passen is bij mensen met versleten gewrichten. Vergelijkbare stamceltherapie bij het herstellen van botweefsel wordt nu al succesvol in de kliniek toegepast.

Alternatief

Met de toenemende vergrijzing groeit ook het aantal mensen dat last heeft van ernstige slijtage van gewrichten. De enige behandeling die nu beschikbaar is, is vervanging van het gewricht door een prothese. Dat is een relatief zware ingreep. Een behandeling die leidt tot herstel van het versleten kraakbeen zou een goed alternatief zijn.