Online Expertpanel Veiligheidsprijs
Een initiatief van het UMC Utrecht en het UMC St Radboud behoort volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tot de beste twee projecten op het gebied van patiëntveiligheid.
Het Landelijk Online Expertpanel van de Pancreatitis Werkgroep Nederland en de Alvleeskliervereniging was een van de twee overgebleven kandidaten voor de ZorgVeiligPrijs 2010 van de IGZ.
Het Landelijk Online Expertpanel adviseert artsen over de behandeling van patiënten met een ernstige acute alvleesklieronsteking. Artsen of familieleden kunnen patiënten aanmelden bij het Expertpanel, de behandelend arts krijgt vervolgens binnen 24 uur een behandeladvies op maat. Aanmelden kan via de website van de Pancreatitis Werkgroep Nederland of telefonisch via de Alvleeskliervereniging. Het Expertpanel bestaat uit veertien artsen uit onder meer zeven UMC’s: acht chirurgen, twee maag-darm artsen en vier radiologen. De experts ontvangen per email een gestandaardiseerd, anoniem formulier met actuele patiëntgegevens en CT-beelden. Op grond van deze informatie kunnen zij eenvoudig, snel en betrouwbaar een op maat gesneden (gratis) advies geven.
Ernstige acute alvleesklieronsteking is relatief zeldzaam, gemiddeld ontvangt een ziekenhuis zo’n vijf patiënten per jaar. Specialisten hebben daardoor weinig ervaring met de behandeling, waardoor er ook relatief weinig wetenschappelijk onderzoek naar verricht is. Het Expertpanel bestaat sinds 2006 en heeft sindsdien voor ruim honderd patiënten in dertig ziekenhuizen een behandeling geadviseerd. Behandelend artsen nemen het advies meestal over, zo nodig kunnen zij patiënten overplaatsen.
Het Landelijk Online Expertpanel is een samenwerking tussen de Pancreatitis Werkgroep Nederland en de Alvleeskliervereniging. De patiëntenvereniging voorziet patiënten van informatie over de ziekte. De werkgroep is een landelijk samenwerkingsverband van chirurgen, maag-darm-leverartsen, intensivisten, radiologen en onderzoekers met als doel de behandeling van alvleesklierontsteking te verbeteren. Het datacenter van de werkgroep was vanaf 2003 in het UMC Utrecht gevestigd, maar verhuisde afgelopen januari naar het
UMC St Radboud. Chirurg prof. dr. Hein Gooszen is voorzitter van de werkgroep.
Een kort filmpje over het Online Expertpanel is op YouTube te bekijken.
De IGZ reikt jaarlijks de ZorgVeiligPrijs uit voor het beste initiatief op het gebied van patiënt- en cliëntveiligheid in de zorg. De prijs ging naar een Veiligheids Management Systemen op de huisartsenpost en werd uitgereikt op het jaarlijkse congres over Patiëntveiligheid, op 15 juni 2010 in Rotterdam.