Sensor Naadlekkage

Meten=Weten

Naadlekkage beruchte complicatie dikke darmchirurgie

Indicator

immers er dreigt dan buikvliesontsteking (peritonitis) en gegeneraliseerde infectie (sepsis) en zelfs falen van meerdere organen (MOF). Na de operatie laat de operateur gewoonlijk bij de darmverbinding (anastomose) een drain achter, zodat wondvocht kan afvloeien. De samenstelling van het drainage vocht kan een infectie in een vroege fase detecteren.  De mortaliteit na dergelijke chirurgie zou zonder lekkage 2,6 % en met lekkage 18,6 % zijn. Als indicator dient de darmbacterie Escherichia Coli.
Een innovatie dient zich aan. Een sensor wordt ontwikkeld aan de Technische Universiteit Delft (Delft Institute of Microsystems and Nanoelectronics).

Bron: poster Agung Purniawan e.a.

Conferentie

Tijdens de conferentie ‘the Sense of Contact‘ op 7 april 2011 in Woudschoten toont Agung Purniawan een poster waarop deze innovatie. Daarover heeft hij met anderen ook al gepubliceerd (zie hier). De sensor is gebaseerd op een moleculaire laag TiO2 (Titanium Dioxide) op SiN (Si + N2O). De sensor berust op het feit dat een door de sensor gestuurde lichtsignaal uitdooft. Dat hangt zeker ook af van de dikte van de moleculaire laag SiN.  Maar ook de bacteriegehalte. De ‘waveguide sensor’ wordt nu in dierproeven getest.

Tijdwinst

De traditionele benadering is thans het kweken van vloeistof uit de drain. Dat kost tijd. De online monitoring via deze sensor zal vermoedelijk het detecteren van een beginnende infectie wel een etmaal kunnen vervroegen. Dat betekent eerdere interventie en uiteindelijk een betere overleving. Dat moet uiteraard allemaal nog aangetoond worden, dus de onderzoekers kunnen nog even vooruit