Schemerlamp verklaart Pinksteren
Het blijkt dat de betekenis van Pinksteren voor menigeen verloren is gegaan. Men weet eenvoudig niet wat het meer is dan een “lang weekend”. De afbeelding op de Liturgie van Pinksterzondag 23 mei 2010 toont bebaarde mannen (discipelen) met een kaarsje boven het hoofd. De titel van de preek “het Feest van het horen“.
De voorganger predikant Karels is zich klaarblijkelijk bewust van het belang van “beelden” en voorin de kerk te Hattem staat dan ook een schemerlamp aan een zwenkarm. De naar voren geroepen kinderen krijgen de vraag voorgelegd hoe het komt dat bij een druk op de knop de schemerlamp oplicht. De stroomkabel en de electrische stroom zijn daarvoor verantwoordelijk.Dat is Pinksteren: de Gemeente heeft inspiratie (stroom) nodig om uitstraling (licht) te bieden in het duister van de wereld.
Zo was het ook 2000 jaar geleden, toen bovendien een ieder de goede boodschap “in zijn eigen taal” hoorde en dat grote consternatie veroorzaakte. Daarover ging de preek.Ik moest daarbij zelf denken aan de huidige mogelijkheden van vertaalprogramma’s als Google Translate.
De schemerlamp bleef de gehele dienst brandend en de symboliek voor het Pinksterfeest kan niemand van de aanwezigen zijn ontgaan.
Op de terugweg met de fiets naar Zwolle kon ik gebruik maken van het veerpontje over de IJssel. buurman Kees bleek dienstdoend schipper.Een mooie dag!