Drama Rosarium

Bevrijding Utrecht

Route ’40-’45

We wilden ze te lijf, meneer!

Route ’40-’45, Auteur: Jeroen Wielaert Inleiding: Geert Mak  256 pagina’s

Rosarium Utrecht (Google Earth)

Levendig

Een interessant boek. Wielaert heeft een aantal expedities door Nederland achter de rug en kan daar heel goed over vertellen. Gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog herleven. Het gaat om “plaatsen van herinnering”.  Voor mij zijn meerdere plaatsen en situaties herkenbaar. Een springt er uit. Dat heeft te maken met Utrecht en mijn vader die  bij het drama indirect  betrokken was.

Gezagsvacuum

Op pagina 121 de titel “Rozen,Kogels en Handgranaten” en daarbij een foto van het Rosarium in Utrecht. Voor de kenners: vlak bij het Wilhelminapark. Het artikel verhaalt over een schietpartij op 7 mei 1945 kort voor de bevrijding van Utrecht. In een gezagsvacuum komen dertien leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) in een vuurgevecht terecht bij het Rosarium. Tegen een overmacht Duitsers zijn zij kansloos en tien zijn gesneuveld. Wielaert komt met een heldere reconstructie.
Wat is de link met mijn vader Taco te Gussinklo?

Mijn vader met groep BS-ers op weg naar dezelfde plek

Naar ik meen in de Burgemeester Reigerstraat werden zij tegengehouden door een oude baas.Er lagen verderop veel dode jongens.Er woedt nog een discussie of dit gevecht te vermijden was geweest. De Duitsers hadden strikte opdracht om zich alleen over te geven aan geuniformeerde geallieerde soldaten. Dat zou het mandaat van de BS ook beperkt moeten hebben. Maar hoe was de communicatie in die tijd. Maar ook de stemming! Zoals een overlevende stelde: We wilden ze te lijf, meneer!