Ruimtevaart wel heel particulier
Elon Musk gives remarks following the launch of the SpaceX Demo-2 mission
Elon Musk de eerste ondernemer die zich op de Ruimtevaart werpt op dit moment
Het bijzondere is dat de oprichter van Tesla eigen geld inzet voor de ruimtevaart. Maar ook het hergebruik van raketten is innovatief en disrupting voor deze sector. Het wordt daarmee mogelijk de kosten te drukken. Daarmee komt ruimtevaart meer binnen bereik van anderen.
Raketpost
Ook in ons land zijn er -particuliere- plannen geweest voor gebruik van raketten. De gedachte was dat daarmee de postbezorging letterlijk een boost zou krijgen.Vooral tussen continenten en uiteraard naar onze overzeese gebiedsdelen (Nederlands Indie) zou er maar een paar uur tijd nodig zijn. Het is uiteindelijk heel anders gegaan. Een brilliante mislukking?
Een bevrijding
Twee dagen na de Duitse overgave deze lancering op 7 mei 1945. De lancering van raketpost. Toen nog slechts op papier veronderstel ik? Maar toch. De draad wordt weer opgenomen. Ook al voor de Tweede Wereldoorlog zijn er in ons land wilde plannen en zelf lanceringen. Een heuse ruimtevaartorganisatie. Er werd en wordt nog wel wat schamper over gedaan. Maar hoe dan is het ook een interessant gegeven. De belangrijke driver vormt destijds de postbezorging. Maar beslist ook het hobby element (filatelie), waarmee ook goed geld verdiend zou kunnen worden. De interesse is grafisch weergegeven in de aantallen krantenberichten (archiefwebsite Delpher) die verwijzen naar raketpost. Horizontaal de tijdlijn. Ook in het buitenland zijn er tegelijkertijd vergelijkbare initiatieven die het nieuws halen.
Een brief
Zo kan het gebeuren dat een aantal geïnteresseerden prompt na de oorlog een brief krijgt.
Gedateerd 7 mei 1945 te Amsterdam.
Afzender Ruimtevaart-Organisatie,
Dr. A.J. de Bruijn
Zuider Amstellaan 136
Amsterdam-Zuid.
Geachte Heer,
Hier ontvangt u dan een brief zoals ik die ik in de naast de toekomst zie. Over grote trajecten zullen dan postraketten razen Amsterdam–Batavia (er was nog sprake van Nederlands-Indie), Europa–Amerika, Australië — Azië: zullen wel afstanden zijn die in over een half tot anderhalf uur worden afgelegd . De snelheid zal 6000 tot 8000 kilometer per uur bedragen. Ik hoop dat het mij gegeven zal zijn het te beleven dit resultaat te bereiken en dat dit poststuk dan een waardevol bezit voor u zal betekenen. Bij volgende proefvluchten en eventuele demonstratie zal ik u bijtijds daarvan in kennis stellen. Ik eindig met een hartelijke verzamelaars groet, Hoogachtend …
Brievenpost
Het bijzondere is dat hij deze brief aan zichzelf gestuurd heeft. Althans dat blijkt uit de adressering. Zo te zien met de gewone post. Getuige de afstempeling van de postzegels op 7 mei 1945. Of is het anders gegaan? De enveloppe draagt ook al een sticker en is genummerd 69. Proefvlucht nummer E1M1No1. De postzegels met Germaanse symboliek dateren uit 1944.
Innovatie
Het is een interessant voorbeeld van hoe innovatie werkt. We kennen het bekende voorbeeld van Ford, met de inzet van de auto als populair transportmiddel. Terwijl burgers destijds behoefte hadden aan snellere paarden. Dus snelle postraketten zijn er uiteindelijk toch niet gekomen. De raketpost is een rariteit en vooral iets voor filatelisten. Zoiets als als de ballonpost. Internet heeft het geheel overgenomen. We moeten bedenken dat dit ver voor de tijd was van internet met mailberichten en whatsapp. Met beperking zoals hacking. We kunnen het als voorbeeld scharen onder de categorie brilliante mislukkingen.
Websites
https://pprc.nl/wp-content/uploads/2013/07/raketpost.pdf
https://www.degruijter-shop.nl/raketpost-c-1089.html
https://www.lowtechmagazine.be/2009/05/amazon-boeken-per-raketpost.html
https://www.digitalekunstkrant.nl/tijd-wereld-pyke-koch/postzegels-pyke-koch/