Noem haar NOES
Breathing Pillow
WKZ omarmt NOES
Van idee tot markt
Noes is een Snoes. Althans voor kinderen. Een fantasienaam blijkt het toch ook niet helemaal (Noes= schuin/scheef). NOES stelt je gerust. Verkennend onderzoek in 2010 in het Wilhelmina kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht heeft dat aannemelijk gemaakt. Kinderen die geregeld een onprettige procedure (bloedafname, injectie) ondergaan kunnen NOES tegen zich aandrukken. NOES leidt ze af het kind ademt mee in dezelfde (instelbare) ademfrequentie van NOES. Het onderzoek staat onder leiding van Karianne Lindenhovius (Pontes Medical, de innovatiepoot van UMC Utrecht). NOES is tot stand gekomen met inbreng van kinderen van diverse leeftijdsgroepen. Anthropometrische data zijn toegepast. Een robot is het toch niet. Microcare wordt ingezet om anti-microbiële overdracht (hygiene!) tegen te gaan. Een probleem is het genereren van de ademhalingsbeweging van NOES . Daadwerkelijk is daarvoor in de Pilotfase een fors (afgekeurd) beademingstoestel (PLV-100) gebruikt. Kan dat ook anders met het mechaniek?
Projectweek 2014
Hogeschool Windesheim
Tijdens de Bedrijfsprojectweek van de school of engineering and design 2014 (3-7 maart) aan de Hogeschool Windesheim (Zwolle) hebben twee teams zich daarover gebogen. Hoe kan een mechanisme binnen NOES worden ontworpen zodat een ademhalingsbeweging en het bijbehorende geluid wordt geproduceerd. Dat scheelt ruimte! De twee teams hebben voortreffelijk werk geleverd. Ze presenteren dat op de laatste dag van de projectweek. Zie een kort stukje film. Karianne Lindenhovius toont zich aangenaam verrast. Bij Pontes Medical zullen de ontwerpen met bijbehorende documentatie worden bestudeerd. De volgende stap zal het ontwerpen zijn van een prototype en het inschakelen van een producent.
Karianne Lindenhovius in de schijnwerpers
In de zijlijn is zeker interessant om te vermelden dat Karianne Lindenhovius juist in deze fase gekozen is tot ingenieur van het jaar 2014. Het zal zeker helpen om het project vleugels te geven.