Nighthawk Radiologie
KWF
Onlangs is het de Nederlandse publiek weer eens opgeschrikt over de zorgsector.Zembla constateerde op 9 mei 2010 grote verschillen in de uitkomsten van kankerbehandeling (oncologie) in ons land.
Zembla uitzending 09 mei 2010
C. van de Velde, voorz. Werkgroep KWF:
Ook hierbij speelt en dat blijkt ook uit het rapport, dat een minimum aantal van groot belang is, niet alleen omdat puur het om het aantal is, maar ook als je iedere week een bijeenkomst hebt met een heleboel nieuwe patiënten, dan kun je daar ook een heel goed team rondom formeren die daar heel kritisch naar kijkt. Want het gaat dus niet alleen om die ene individuele chirurg, het gaat om het hele behandelteam wat daar die zorg superviseert.
De laatste alinea is belangrijk, want het gaat om de gehele zorgketen. Niet alleen trouwens het behandelteam!! Ook de aanloop tot de diagnose en het onderzoek zijn minstens zo belangrijk. Vanaf het moment dat een röntgenfoto wordt gemaakt telt alles mee voor het eindresultaat.
Onlangs bezocht ik een specialistische radiologie afdeling in Barcelona (Spanje) op de 21e etage van een torenflat. Deze organisatie http://www.telemedicineclinic.com/index.php/en verzorgt rond de klok teleradiologie diensten voor een aantal landen zoals Spanje, Engeland, Scandinavië, maar ook Australië! Aanvankelijk was deze service uit nood geboren, vanwege een gebrek aan radiologen. Inmiddels liggen de papieren al anders: sterke wisselingen in capaciteit kunnen worden opgevangen, nachtelijke waarneming ” On Call” blijkt voor ziekenhuizen een oplossing (nighthawk=nachtzwaluw) en de verregaande subspecialisatie. Het centrum werkt dus ‘cross border’. Zeventig radiologen zijn hierbij betrokken, waarvan een deel ook vanuit huis werkt. Training van radiologen teams wordt ter hand genomen, logistieke puzzels in een regio opgelost enzovoorts. Alle aandacht is gericht op kwaliteitsverbetering, waarvoor strakke protocollen en audits worden gehanteerd. Een “second reader” is standaard. Actief wordt gezocht naar feedback vanuit de ziekenhuizen. Bedenk dat het gaat om onderzoeken als CT’s en MRI’s, vaak in spoedsituaties. Via breedbandverbindingen worden de beelden op uitstekende apparatuur en werkplekken weergegeven (ook bij thuiswerk). Dubbelklik op de onderstaande foto voor een vergroting!
In stilte en verduistering worden foto’s beoordeeld door radiologen
Ook in ons land bestaat hiervoor interesse, maar er is ook de nodige weerstand vanuit de beroepsgroep. Naar mijn mening wordt het tijd, dat een ziekenhuis of liever nog een ziekenhuis groep een serieuze proef met dit systeem aandurft! Wie begin?