Mekka Onderzoeksjournalistiek
Tweedaags Congres Zwolle
Vlaamse en Nederlandse onderzoeksjournalisten
Hogeschool Windesheim faciliteert
De jaarlijkse conferentie van de VVOJ, het grootste evenement voor Vlaamse en Nederlandse onderzoeksjournalisten, vindt dit jaar plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 november 2013 in Zwolle. De VVOJ is dit keer te gast bij de opleiding Journalistiek van de Hogeschool Windesheim en de stad Zwolle. Het jaar 2013 is nog steeds een jaar van crisis, ook in de eigen beroepsgroep. Tegelijkertijd is het een jaar waarin samenwerking oprukt. De twee thema’s die daarom als rode draden door het programma lopen zijn:
Volg de cijfers // Samenwerking loont
VVOJ Brainstormsessie mei 2013 (NRC-Amsterdam)
Methodieken
In de workshops en trainingen rond de crisis-thematiek worden allerlei methodieken aangekaart te gebruiken zijn bij het volgen van geld, het interpreteren van cijfers en het duiden van de crisis. Met onder meer:
• Economische experts laten hun licht schijnen over vooruitzichten, voorspellingen, data en documenten.
• Jaarverslagen lezen voor iedereen, met speciale aandacht voor gemeentecijfers en lokale databestanden, onder leiding van Paul van der Cingel (Research voor de Regio)
• Cijfers op de redactie. Vermijd de meeste misverstanden door te weten wat cijfers zeggen, wat verhoudingen zijn, hoe getallen te interpreteren. Met Dick van Eijk (NRC Handelsblad).
Samenwerking loont
In de workshops en trainingen rond samenwerking komen allerlei vormen aan bod:
• grensoverschrijdende samenwerking. Het International Consortium of Investigative Journalists liet zien hoe je 86 journalisten uit 46 landen aan een verhaal kunt laten werken. Directeur Gerard Ryle zal een van de key note sprekers van het congres zijn.
• hoe medium-overschrijdend samenwerken regionale media meer oplevert.
• freelancers zoeken samenwerking met reguliere media en met elkaar
• Ook wordt er gekeken naar hoe samenwerken geld kan besparen.
Overig
Ook worden de tools op een rij gezet die iedere journalist moet beheersen:
• veilig werken is dezer dagen niet meer vanzelfsprekend, niet achter je bureau en niet daarbuiten. Alan Pearce is specialist op het vlak van cyber security en counter intelligence. Hij houdt een key note speech over werken ‘under the radar’ en geeft een training over veilig zoeken op het Deep Web.
• interviewen (zowel in achtergrondgesprekken als het confronterende interview). Onder meer Frénk van der Linden deelt zijn kennis.
• storytelling krijgt een speciale track met workshops: voor audiovisuele, multimediale en geschreven producties. Leer van de bedenkers van producties met de potentie van Firestorm of Snowfall maar ook van de meesters van het korte audiovisuele onderzoeks-item; maak onder leiding van Mark Lee Hunter de volgende stap in het traject Story Based Inquiry met het nog te verschijnen handboek The Story tells the Facts; hoor mooie voorbeeldverhalen van voor de Loep genomineerde producties.
• Gratis tools als Mattermap, GIS, Google Refine, Tableau Public.
• Martijn Kleppe (Erasmus Universiteit) toont AXES, een nieuw tool voor research naar beeldmateriaal en toegang tot audiovisuele archieven. En laat het graag testen door kritische gebruikers.
• Trainingen in gebruik van Twitter als social network analysis gereedschap, RSS (na het stoppen van Google Reader), zoeken naar personen en het valideren van gevonden informatie krijgen de jaarlijkse update die ze verdienen.
En besteedt de VVOJ aandacht aan de speciale positie van freelancers in de journalistiek, middels een sessie over het publiceren van onderzoek met een aantal collega’s die het zelf-uitgeven ter hand hebben genomen, tips en trucs voor het marketen van je onderzoek en een open microfoon voor freelancers op zoek naar een afnemer, collega’s op zoek naar een research-maatje of beginnende journalisten op zoek naar een coach. Bron: VVOJ