Medische Topstukken

Virtueel

Medisch Erfgoed

Het kan ook anders

Met enige huiver kijken we dezer dagen naar foto’s in de dagbladen. De bibliotheek van het Tropenmuseum in Amsterdam wordt afgeschuimd op de laatste tijdschriften, kranten en boeken. De gehele collectie valt immers uiteen. Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen. Ons land kent een aantal gedreven conservatoren van medisch erfgoed. Die hebben -in ieder geval virtueel- de handen ineengeslagen. Via een website laten ze samen zien wat ze allemaal in huis hebben. Veel medische hulpmiddelen. Een prachtige bron om naar te kijken, om te beginnen maar eens in de Kerstvakantie.

Transportcouveuse van Prof. Smalhout

Topstukken

Een blaassteen uit 1588, de transportcouveuse, preparaten van de beroemde anatomen als Bernard Siegfried Albinus en Frederik Ruysch, een levensgroot papier-maché model van een mens met tientallen uitneembare delen, skeletten van Siamese tweelingen en de oogspiegel van Donders: dat is medisch erfgoed. Medisch erfgoed bestaat uit voorwerpen die ooit gebruikt zijn in de geneeskundige praktijk, bij wetenschappelijk onderzoek en bij medisch onderwijs. Het zijn de instrumenten, apparaten en preparaten die symbool staan voor een ontwikkeling in de geneeskunde en die voor veel huidige artsen, studenten, historici en andere geïnteresseerden nog steeds sterk tot de verbeelding spreken. Bovendien zijn ze tot op de dag van vandaag onderwerp van onderzoek.

Overzicht

Deze site geeft een overzicht van de topstukken van het Nederlands medisch erfgoed, die worden bewaard en tentoongesteld door medische musea in academische ziekenhuizen, in universiteitsmusea en verwante musea als Museum Boerhaave in Leiden. De website is samengesteld door de medische conservatoren van de betrokken instellingen.
Voor verdere contactgegevens kunt terecht bij Adressen en bereikbaarheid. Wilt u een bericht sturen, gebruikt u dan het contactformulier.

Wie zijn de conservatoren?

Conservatoren van medisch erfgoed in Nederland zijn:
Amsterdam
Laurens de Rooy, conservator Medisch Erfgoed van Museum Vrolik (AMC-UvA)
Groningen
Rolf ter Sluis, conservator Universiteitsmuseum Groningen (Rijks Universiteit Groningen)
Leiden
Mieneke te Hennepe, conservator Geneeskunde (Museum Boerhaave Leiden)
Nijmegen
Lucas Boer, conservator i.o. Museum voor Anatomie en Pathologie (Radbouduniversiteit Nijmegen)
Utrecht
Reina de Raat, conservator Medische wetenschappen en Tandheelkunde (Universiteit Utrecht)