Knuppel in hoenderhok: tuchtrecht

Tuchtrecht

Consequenties voor medicus

Opwinding door uitspraken

De voordracht van dr. André den Exter, Gezondheidszorgjurist bij Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG, Rotterdam neemt al snel een verrassende wending. Het programma van de themamiddag luidt immers “Demografische Ontwikkeling“.

Kritiek

Den Exter hekelt kort na de aftrap de uitspraak (op 19 augustus 2010) van het Centraal Tuchtcollege, gepubliceerd in Medisch Contact van 2 september 2010. Titel van commentaar van de MC Redactie: Bent u in Nepal ook dokter? Met de trefwoorden: gebroken pols, Internist en vakantie bent u vast bij de les. De voorpagina van het betreffende nummer toont een cover met daarop een drietal bergbeklimmers met op de achtergrond besneeuwde berghellingen. Dwars over het felblauwe uitspansel, in koeienletters de tekst “Tuchtrecht reikt tot in de Himalaya”.
De uitspraak van het Centraal Tuchtcollege betekent dat de beslissing van het Regionaal Tuchtcollege moet worden vernietigd en de klacht alsnog ongegrond moet worden verklaard.

Orde! Anton Dalhuijsen Dagvoorzitter

U als arts neemt altijd en overal uw hoedanigheid mee

De kop mist de essentie. Een fout vonnis. Niet omdat de arts vervolgd werd.Dat is in wezen voor juristen een uitgemaakte zaak. U als arts neemt altijd en overal uw hoedanigheid mee. Precedenten genoeg, U bent dus aanspreekbaar. De BIG is van toepassing. Of u moe bent of gedronken hebt speelt hooguit  mee in de strafmaat.

Zorgplicht?

Had deze arts een zorgplicht? Alleen in noodgevallen volgens het Centraal Tucht College. Een hele beperkte uitleg, meent Den Exter. “Omdat u arts bent, bent u altijd aanspreekbaar. Of u vervolgens een zorgplicht heeft, hangt af van uw expertise en tal van andere omstandigheden” aldus Den Exter. “U moet op zijn minst deze persoon zien. Een verklaring van anderen is onvoldoende”. Een discussie komt prompt op gang!