Jan Taco: verbinder van werelden en generaties

Sommige mensen zijn altijd geïnspireerd; sommige mensen zijn altijd inspirerend. Jan Taco was het allebei. Jan Taco te Gussinklo was überhaupt een van de weinige mensen die op een hele natuurlijke wijze uiteenlopende posities tegelijkertijd kon innemen. Hij was én bezig met het verleden én bezig met de toekomst. Hij was én netwerker én inhoudelijk deskundig. Hij stond én vroeg op én ging vroeg naar bed.

Die laatste uitspraak is natuurlijk geen tegenstelling. Jan Taco zou zo’n kwinkslag direct herkend hebben. Hij zou zo’n klein grapje direct met een enthousiast lachsalvo beantwoord hebben, waarbij het mij geen enkele moeite kost voor de geest te halen hoe hij daarbij dan half overeind springt. Ja, Jan Taco is na zijn dood levendiger dan ooit. Over de kunst van meerdere posities innemen gesproken …

Op veel verschillende vlakken was ik een samenwerkingspartner van Jan Taco. Een vriend zowaar. En dat terwijl Ik zo oud ben als zijn dochter, want we scheelden een generatie. Maar van dit verschil dat ons scheidde was na een paar seconden al niets meer te merken. Als geen ander wist Jan Taco verschillen te overbruggen en mensen te verbinden. Een belangrijke en zeldzame kwaliteit die vandaag de dag op steeds meer plekken harder nodig is dan ooit tevoren.

Al snel produceerden Jan Taco en ik een gezamenlijke brochure als medical writers. Hij als voormalig internist, ik als interviewer, allebei schrijver. We lieten ons bij een van onze opdrachtgevers volplakken met elektroden op ons hoofd, namen deel aan een volledig gerobotiseerd DiabetesStation in het Erasmus Medisch Centrum, onderzochten de waarde van podologische innovaties, bekeken een nieuwe generatie protheses bij Pontes Medical in Utrecht, schreven over de waarde van nanotechnologie voor het schoonhouden van operatiekamers en over e-health-vindingen als SIMPill (nu: SenseMedic), die de therapietrouw bij grote groepen mensen flink liet stijgen. Daarnaast waren we indertijd regelmatig te vinden op de Augmented Reality Thursday (ART) die LAYAR (inmiddels overgenomen door Blippar) organiseerde. LAYAR was een organisatie die het bedrijven mogelijk maakte om via je mobiel een virtuele laag over de werkelijkheid zichtbaar te maken met extra informatie, foto’s, filmpjes, you name it. Op dat soort donderdagen waren we getuige van demonstraties door techneuten bij LAYAR die – heet van de naald – hun nieuwste toepassingen aan een zaaltje vol geeks presenteerden. Veelvuldig klonken Oeh’s en Ah’s uit het publiek.

Met Jan Taco kwam ik aldaar in gesprek met de eigenaar van een bedrijf dat de innovatieve software van LAYAR gebruikte om in België en Noord-Frankrijk allerlei historische gevechtslinies van de Eerste Wereldoorlog on the spot te voorzien van informatie, foto’s en documentaire-materiaal. De toekomst radicaal verbonden aan het verleden: een kolfje naar de hand van Jan Taco. Net zoals de toepassing dat je via LAYAR alle scheepswrakken onder Almere in beeld kreeg, zodat je je in Almere op de zeebodem waande.

Later kwam ik dankzij Jan Taco in contact met het Trendwatcherplatform Second Sight. Ik heb veel aan dat platform en dus aan Jan Taco te danken. Hij bracht me daarnaast in contact met Health Investment waaruit een vruchtbare samenwerking ontstond. Naast gezamenlijke uitingen, ging ik boeken en artikelen schrijven waarvoor Jan Taco altijd een belangrijke sparringpartner bleef.

Jan Taco verbond mensen in het netwerk en bleef op de inhoud ook altijd zelf betrokken. Hij was als het ware een prototype T-shaped professional. Daarbij verraadt de vorm van de hoofdletter T juist die twee zo uiteenlopende kwaliteiten: de verticale lijn die voor de verdiepende kwaliteiten van iemand staat. De horizontale lijn juist voor de kunst om die knowhow te verbinden in het netwerk. Het is niet toevallig dat juist diezelfde twee kwaliteiten ook de JTTG-prijs in zich draagt: ook die prijs verbindt mensen in het netwerk van zorginnovaties, waarbij het tegelijkertijd ook om de diepgang, de inhoud en de impact gaat. De prijs inspireert én is zelf inspirerend. Net als Jan Taco.

 

Naschrift redactie

Bijdrage van Guido van de Wiel. Foto: Guido (boven) en Jan Taco (onder), met de brochure ernaast, waarin hun vroegere samenwerking treffende wordt weergegeven. Guido van de Wiel is organisatiepsycholoog, (schrijf)coach en ghostwriter. Hij schreef onder meer de boeken ‘Diabetes, What’s up’, ‘Durf het verschil te maken’ (i.s.m. Merlijn Ballieux) en ‘Organiseren met toekomst en Innoveerkracht’.  Zie voor verdere informatie:  www.wheelproductions.nl

Hierbij nog een filmpje, geschoten in 2011 door Jan Taco in Seats 2 Meet Utrecht, waarin Guido zichzelf (met lang haar!) voorstelt:

https://www.youtube.com/watch?v=hF5D4FNZy-U

En een beschrijving van de dienstverlening die Guido en Jan Taco toentertijd hadden opgetuigd, om professionele verslagen te maken van congressen en andere bijeenkomsten, waarbij kennisdelen een grote rol speelt.

https://guidovandewiel.blogspot.com/search/label/congresverslag