Jamal Ouariachi

OnLine

Therapeut wordt auteur

Maar zoveel verschil is er niet aldus  Jamal Ouariachi

Op zondag 18 augustus 2013 interessante Televisie uitzending van “Brands met Boeken’ met Wim Brands. Hij spreekt daarbij met Jamal Ouariachi over zijn boek ‘Vertedering’.

Jamal Ouariachi

Schrijfopdracht

In het televisieprogramma vertelt de auteur, die van oorsprong psycholoog is, dat hij actief is geweest in de online therapie. Traumatherapie via Internet, zoals hij dat benoemt. Vaak bestaande uit een schrijfopdracht. Zelf schreef Jamal Ouariachi al voor hij Psychologie studeerde. Hij ziet schrijven en onLine therapie als een en hetzelfde proces. Na een ochtend online therapie bleek zijn inlevingsvermogen danig uitgeput, zodat hij eigenlijk geen energie meer had voor het auteurschap. Dus er moest een keuze gemaakt worden tussen therapie en schrijven. Die ochtend begon overigens gewoonlijk pas rond 10:00 uur. Hij keek dan eerst of iemand wat geschreven had. Hij is uiteindelijk gestopt met de OnLine therapie. “Is het anders dan wanneer er iemand tegenover je zit?” vraagt Wim Brands…

Televisie

Agressie

Dat valt mee. Er sijpelt veel door als iemand iets opschrijft. Draait iemand eromheen of komt deze direct met het probleem. Dat is veelzeggend. Wim Brands vraagt hoe Jamal de hoofdpersoon omschrijft in het nieuwe boek. “Een vrij normale man, die fysiek en verbaal geweld niet schuwt. De jonge katjes (waarvan er een is afgebeeld op de omslag van Vertedering) ontdooien de man”. Die twee elementen van sentimentaliteit in combinatie met keihard optreden intrigeren Jamal Ouariachi. Hij trekt de vergelijking met de PVV van Geert Wilders, die enerzijds hardvochtig gedrag vertoont tegenover immigranten en anderzijds het aanstellen van Animal Cops heeft bevorderd. Hoe zou je iemand kunnen helpen die kampt met agressie? Door conflict na te spelen? Oefenen? In het therapeutisch proces zou dat zeker een plaats kunnen hebben, aldus Jamal . Al met al is hij een jaar bezig geweest met dit boek, waarvan feitelijk de inspiratie kwam door het idee dat aan de basis daarvan de ontmoeting met het katje zou moeten liggen.