Het moeilijke verhaal
Debatcentrum De Poort
Goede journalist…
..en het moeilijke verhaal
Een goede journalist is betrokken, vasthoudend en durft het moeilijke verhaal te vertellen. Dat was één van de conclusies van het debat 15 maart 2012 over journalistiek en engagement van Debatcentrum De Poort te Kampen. De aanleiding voor dit debat was de moord op IKON-journalist Koos Koster in El Salvador 30 jaar geleden. In de Poort was goed gevuld met geïnteresseerden uit Kampen en van ver daarbuiten. Het debat was live te volgen via IJsselTV, twitter en facebook.
Koos Koster als symbool
De avond werd ingeleid door Dr. Paul Werkman, historicus en biograaf van Koos Koster. Hij hield een indrukwekkend verhaal over een indrukwekkend leven. Koos Koster (1937-1982), ooit student theologie in Kampen, verloor op 17 maart 1982 het leven toen hij als IKON-verslaggever met drie collega’s werd vermoord door het militaire regime in El Salvador. Koos Koster, die met zijn dood de hoogste prijs betaalde voor persvrijheid, werd een wereldwijd symbool voor journalistiek engagement. Zijn leven is te vatten in drie termen: theologie, trauma en toewijding. Later dit jaar verschijnt een bijdrage van Paul Werkman over Koos Koster in de bundel ‘bevlogen theologen’.
Objectieve journalistiek bestaat niet
Geëngageerd journalist Willem de Haan van VPRO-radioprogramma ARGOS (Radio 1) en bekend van zijn onthullende journalistiek over o.a. de Schipholbrand, sprak een prikkelende column uit over en het engagement in de journalistiek van vandaag. Hij vatte zijn visie samen in een aantal stellingen; nieuw engagement is berichtgeving die ontregelt, een andere blik werpt; engagement en commercie gaan niet samen, en; onafhankelijke journalistiek bestaat niet.
Partijdig of niet?
Onder leiding van presentator Henk Jan Karsten debatteerden panel en publiek vervolgens over journalistiek en engagement 30 jaar na Koos Koster. Panelleden waren drs. Nico Drok, lector Media & Civil Society aan de hogeschool Windesheim, en Henry van der Wal, chef-redactie van Dagblad De Stentor. Er werd gesproken over het inhoudsloze kuddegedrag van de media in de berichtgeving over het skiongeluk van de prins en het busongeval in Zwitserland. Over betrokken journalisten die van hun werkgever niet naar ramp- of oorlogsgebieden mochten. Over de waarde van de berichtgeving uit Syrië. Een student journalistiek bracht in dat hij de huidige berichtgeving te eenzijdig vond: “Assad is niet alleen maar slecht, de opstandelingen zijn niet alleen maar goed.” Willem de Haan reageerde met “in de loop der tijd heb ik geleerd niet meer partijdig te zijn en dat voelt als een bevrijding.”