Hoe gaan we om met gezondheid


Iets te vieren
Op 13 oktober 2016 zal het symposium: ‘Inspiratie en passie in de zorg: hoe gaan we om met gezondheid in de toekomst?’ plaatsvinden. Dit symposium staat in het teken van het 10-jarige jubileum van de ild care foundation. Deze stichting met CBF keur zet zich in voor meer bekendheid en verbeteren van de zorg voor patiënten met minder bekende longziekten (interstitiële longaandoeningen – ild) zoals longfibrose en sarcoïdose. Dit wordt bewerkstelligd door stimuleren van onderzoek, geven van voorlichting en educatieve programma’s.

Prof.Marjolein Drent workshop mHealth Congres (Utrecht 06 oktober 2016)

Thematiek
Het symposium heeft naast thema’s als verbinden, innovatie en bereikbaar houden van de juiste zorg voor iedereen, ook een verbindend karakter hoe kunnen we de kenniseconomie van Nederland samen internationaal zichtbaar maken en versterken. ‘Personalized Medicine in interstitiële longaandoeningen’, zorg op maat, rekening houdend met het unieke profiel van een persoon, is niet meer weg te denken uit de huidige gezondheidszorg. Ook hier geldt bij uitstek: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dit vergt een andere mindset, aandacht voor het individu en coaching door multidisciplinair expertiseteams.

Uniek programma
Er is een uniek programma samengesteld met inspirerende sprekers, die deze aspecten met passie zullen brengen. Prof. Angela Maas, cardioloog voor vrouwen, spreekt over anders kijken naar vrouwen met hartklachten. “Vrouwen zijn geen kleine mannen!” Longarts Wanda de Kanter, vurig voorvechter van de rookvrije generatie, geeft haar ongezouten mening over de tabaksindustrie en de Haagse- en Europese tabakslobbyisten. Salmaan Sala, mede-oprichter van Compassion for Care vertelt over goed leiderschap om daarmee meer compassie in de zorg te bewerkstelligen.

Vervolg
Esther Crombag houdt een pleidooi voor meer vertrouwen in elkaar en in jezelf, vasthouden aan je doelen en ze niet te groot maken, maar haalbaar. Als brug naar de lancering van de Health Experience van het World Food Center presenteert prof. Aalt Bast, toxicoloog/farmacoloog zijn verhaal: “De kok: de farmacoloog van de toekomt?”, over de genezende, maar soms ook ziekmakende stoffen in onze voeding. Prof. Jan Grutters van het ILD Expertisecentrum in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein houdt een pleidooi voor multidisciplinaire aanpak door experts.

Akoesticum
Het symposium zal plaatsvinden op een unieke locatie namelijk het Akoesticum te Ede. Tevens zal tijdens dit symposium gelegenheid zijn om kennis te maken met de Health Experience van het World Food Center (WFC) te Ede. Het doel is om allerlei partijen met elkaar in contact te brengen. Er zal een uitgebreide expositieruimte zijn waar verschillende partijen uit de zorg, wetenschap en industrie zich aan de deelnemers en aan elkaar kunnen voorstellen met als doel een vruchtbare samenwerking op te zetten. De middag wordt afgesloten met een paneldiscussie over vraagstukken hoe houden we de zorg betaalbaar en bereikbaar onder leiding van Felix Rottenberg,

Panelleden:
Dhr. Cule Cucic, ZonMw, programma Topzorg
Prof. dr. Angela Maas, hoogleraar vrouwen cardiologie, Nijmegen
Mw. Ankie van Rossum, lid raad van bestuur St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein
Dhr. Michael Rutgers, directeur longfonds
Ir. Hans Paalvast manager programma zinnige zorg, Zorginstituut Nederland
Mw. Bea Schouten gedeputeerde provincie Gelderland
Dhr, Ruben Wenselaar, voorzitter raad van bestuur Menzis
Drs. Henk van Gerven, fractie SP
Drs. Bart van der Lelie, Lysiac en adviseur ild care foundation