EHealth here to stay. Twente University

EHealth een blijvertje. Geen Hype

Een blijvertje en geen hype. Dat is een zekerheid wanneer je praat over eHealth, Telemedicine, Zorg op afstand of hoe je het verder maar wilt noemen. Maar succes en teleurstelling liggen dicht bij elkaar. Dat hebben heel wat pioniers moeten ervaren. Wat verstaan we onder eHealth? Hoe ontwikkel je vorm en inhoud van eHealth. Wie is je doelgroep. Zomaar wat vragen die opkomen als je er even over doordenkt. Op een systematische wijze komt het allemaal voorbij in de (Engelstalige) cursus van zes weken, die binnenkort van start gaat. Een cursus die afgesloten kan worden (tegen betaling) met een certificaat. De Universiteit Twente heeft een uitstekende naam waar het gaat om de integratie van menswetenschappen en techniek. Dat komt tot uiting in deze laagdrempelige, plezierige cursus, die door een breed publiek vanuit huis te volgen is. Gewoon doen. Deze trainingsvorm is een MOOC. Massive Open Online Course, die letterlijk en figuurlijk grenzen overschrijdt. Want er wordt gebruik gemaakt van multimedia en meerdere trainers, er is interactie met trainers en onderling, maar ook vallen landsgrenzen weg. De landsgrenzen komen vast wel weer ter sprake, wanneer we gaan vaststellen dat cultuur en regelgeving (de context dus) van belang zijn. Dat wordt dus zeker spannend.

Opgelet
De initiatiefnemers (Saskia Kelders, Lisette van Gemert-Pijnen, Floor Sieverink en Hanneke Kip van de Centre for eHealth & Wellbeing Research Universiteit Twente) kijken er naar uit om cursisten te verwelkomen. In de cursus eHealth gaat het om het combineren van Psychologie, Technologie en Gezondheid. In de eerste week zal eHealth door via informatie over achtergronden en voorbeelden nader worden geïntroduceerd. Belangrijke beginselen zullen worden beschreven en er volgt een kennismaking met het ontwerpen, de implementatie en evaluatie van eHealth-technologieën. De cursist krijgt volop gelegenheid om medestudenten te leren kennen en iets te leren van hun visie op en ervaring met eHealth. Er wordt een innovatieve aanpak geïntroduceerd van study groups om zo te communiceren met medecursisten. Dit wordt uitgelegd in de eerste week, dus ‘stay tuned’. Intussen kan de discussie over eHealth van start gaan op sociale netwerken. Gebruik daarbij de hashtag #FLeHealth. Probeer deze week ook om eHealth technologieën te identificeren in uw naaste omgeving. Misschien maken cursisten zelf gebruik van eHealth technologie of kennen ze misschien iemand anders die dat doet. Ook artikelen of blogs over eHealth zijn belangrijk. Maak een notitie, zodat dit als input voor de discussies in de eerste week kan dienen.

Richting de 5000 cursisten
De massaliteit is af te lezen uit het feit dat de teller van het aantal aanmeldingen al op 12 mei op 4485 stond. De grafiek toont het aantal digitale aanmeldingen (verticale as) vanaf 26 februari tot 12 mei 2016 (horizontale as). Een enorme stijging is er in de periode van 8-10 maart. Geen wonder, want op 8 maart stuurt facilitator FutureLearn een Nieuwsbrief naar (geschat 3 miljoen) volgers met de aankondiging van deze cursus. Er is nu nog tijd om vrienden en collega’s uit te nodigen om in te schrijven op de cursus en samen mee te doen. De steun van bekenden, kan de ervaring van online studeren verrijken. Ter herinnering, hier de cursuspagina waar ze kunnen zich inschrijven. Als dit de eerste FutureLearn cursus is, zal het even wennen zijn. Ga naar de pagina ‘How it works’. Ook is er meer hulp op FutureLearn de FAQ pagina.