Diabetes What’s Up?

Visiedocument

Topics en Trends bij Diabetes in Nederland

Een niet geringe ambitie spreekt uit dit kersverse boek dat eerstdaags in de boekhandel ligt. Een uitgave van Health Investment (Utrecht) met medewerking van tal van deskundigen uit het veld. Op de stevige cover prijkt een zwart-wit foto van Professor James Collip uit Alberta (Canada) die er met zijn team in slaagde om insuline te isoleren in 1920. Een niet geringe prestatie en ongetwijfeld een inspiratiebron voor de 15 Nederlandse professionals die via auteur Drs. Guido van de Wiel  aan het woord komen.

Het Vaderland (1922) bericht over de toekenning van fondsen

Meningen en verwachtingen

Namens Health Investment stelt Directeur-arts  Marc Dobbelaar in de inleiding, dat het de verwachting is dat deze uitgave  de eerste wordt van een reeks. Een reeks  die zal stilstaan bij ontwikkelingen op verschillende terreinen van de Gezondheidszorg in ons land. Het Nederlandstalige boek (21,7  x 21,7 cm) omvat 165 pagina’s. Meningen en verwachtingen van deskundigen over diabetes. Per geïnterviewde zijn er tenminste 10 pagina’s (grote letter) tekst en een portretfoto (zwart-wit) afgebeeld. Daarbij volgt de interviewer niet alleen de algemene trend in Diabetesland (in de vorm van vraag-antwoord), maar ook specifieke ontwikkelingen waarbij juist deze deskundige betrokken is. Het betekent dat het boek van belang is voor een ieder die direct betrokken is bij de Diabeteszorg.  Maar daarnaast hoort het volgende de uitgever ook in handen van beleidsmakers en patiënten die zich geconfronteerd zien met de vraag: Diabetes, what’s up?

Cover

Innovatief

Volgens uw columnist is het boek ook lezenswaardig voor mensen die zich gesteld zien voor vragen rond de aanpak van andere chronische aandoeningen, nu en in de toekomst. Diabeteszorg is immers vaak innovatief en trendsetter gebleken. Een voorbeeld?  Zorgconcentratie! Het eerste hoofdstuk – tevens het langste- laat de twee oprichters van ‘Diabeter’ aan het woord. De kinderartsen Henk Jan Aanstoot en Henk Veeze hebben de diabeteszorg voor kinderen verregaand weten te concentreren en verbeteren. Een unicum. Dat levert volstrekt nieuwe inzichten op.  Zij melden in dit handboek hun succes met een totaal originele behandeling van de (Insuline)pomppatiëntjes. Maarten Ploeg (directeur Diabetes Vereniging Nederland) ziet een nieuwe rol voor de patiënt bij de ontwikkeling van nieuwe medicamenten.Quote ‘Voor doorbraken in de zorg heb je patienten nodig’. Bruce Wolffenbuttel houdt een pleidooi voor preventie van diabetes. Quote: ‘Het moment is aangebroken om met z’n allen de schouders onder de preventie van diabetes te zetten’. Joost Hoekstra ‘Fecestransplantatie: een nieuwe behandeling van diabetes type 2?’

Gidsland

Het boek onderbouwt het inzicht dat Nederland op het terrein van Diabeteszorg nog steeds gidsland is. Het is de auteur gelukt deze deskundigen stevige uitspraken te ontlokken en daarmee de lezer goed te informeren.

Uitgave

Diabetes, What’s Up?-De visie van Diabetes Nederland. ISBN 978-90-814275-0-0, winkelprijs Euro 24,95  (Zie ook hier)