Data als Gamechanger
‘Big data’
Boek aanrader!
Tom Breur, 143 pagina’s, Academic Service, 2013. Om met de deur in huis te vallen: Eerste zin van boek : “we leven in een tijdperk met een ongekende groei van datavolumes “. Laatste zin (pag. 143) : “Daarmee heeft de markt zijn stem uitgebracht op een strategische keuze voor Bigdata.
Heineken in BigData (Numrush)
Reis
Quote: Big data zijn als een reis, een reis onderweg naar data gestuurde beslisondersteuning (pagina 132). Het boek is hier en daar tamelijk technisch. Geen bezwaar! Er is helaas geen register of literatuur overzicht. Er zijn zes hoofdstukken:
1: inleiding
2: bigdata, wat kun je ermee
3: ROI, hoe krijg je de businesscase voor bigdata rond
4: data kwaliteit. Van probleem naar kans
5: big data en privacy
6: conclusie: hoe nu verder
Enkele impressies
Groei data volume jaarlijks 60%. Opschalen een probleem. Van mensen naar interactie tussen machines! Voorbeelden als OV-kaart mobiele telefoon, rfid, camerabeelden, Google glass. Prijzen voor opslag data steeds lager. Het gaat om predictive analytics (Gartner) oftewel ‘embedded analytics’. Het ondersteunt (kort cyclisch) decisioning. Blijkt Game changer. Uiteindelijke: Pattern Based Strategics. De uitdaging zit in het integreren van bronnen. Big data extra nuttig als je ze kunt analyseren samen met, in de context van, de (small) data van je reguliere datawarehouse. Het gaat vooral om het secundaire gebruik van data! Het maken van een vertaalslag van database bevindingen naar business praktijk. Let wel: een algoritme kan niet denken. Altijd vertrouwd blijven met onderliggende bedrijfsprocessen. Ook van belang is microtargeting. Het kan beslist leiden tot onverwachte bevindingen. Zoals de paradox dat klanten uit de hoogste segmenten het meest gebruik maken van digitale kanalen. Een kwestie van klikstream-analyse. Volgen van het surfgedrag kan ook een bijdrage leveren aan dynamic pricing. Actueel…