Dondersprijs
Prestigieus
Wetenschap
Dondersprijs gaat naar bedenker flexibele kunstlens
Onderzoeker Erik Hermans ontvangt de Dondersprijs 2010 voor zijn onderzoek naar een flexibele kunstlens. Hermans promoveerde in 2008 aan het VU medisch centrum. Op 26 maart krijgt Hermans de prijs en een geldbedrag van 5000 euro. Onderzoeker Erik Hermans ontwikkelde een lens die van vorm kan veranderen. Implanteer je een dergelijke accommoderende kunstlens, dan verhelpt het implantaat niet alleen de staar, maar is het tegelijkertijd een alternatief voor de leesbril en voor de bril voor in de verte. Nederlandse oogartsen doen jaarlijks 100.000 staaroperaties, waarbij zij de troebele menselijke ooglens vervangen door een kunstlens. Omdat deze kunstlens slechts één sterkte heeft, moet de patiënt na afloop wel een bril dragen. Daar kan nu verandering in komen. Hermans beschrijft de kunstlens in zijn proefschrift ‘Geometry, optics and mechanical modelling of the human lens during accommodation’ waarop hij op 3 september 2008 aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveerde.
Originaliteit
Het Dondersfonds kent Hermans de Dondersprijs toe vanwege de originaliteit van Hermans’ onderzoek en vanwege het klinische, wetenschappelijke en maatschappelijke belang. De Dondersprijs 2010 wordt uitgereikt tijdens de Jaarvergadering van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap op vrijdag 26 maart 2010. Na zijn promotie is Hermans als process engineer bij Corus in IJmuiden aan de slag gegaan. Daar houdt hij zich bezig met natuurkundige berekeningen aan de installaties voor de productie van hoogwaardig staal, en met CO2-vraagstukken in het ijzer- en staalmaakprocedé.
Brief van Donders (Utrechts Universiteitsmuseum) |
Opgericht in 1889
De Stichting Dondersfonds is opgericht in 1889 door Prof.dr. F.C. Donders, voormalig hoogleraar Oogheelkunde aan de Universiteit Utrecht. Het doel van de stichting is om ‘mede te werken tot de vorming van de fysiologen en opthalmologen’. Met de Dondersprijs wil het fonds beginnende onderzoekers steunen die een bijdrage leveren aan de biologische wetenschap in Nederland. download Nieuw tijdperk eHealth Hoe bevalt Delfzijl