IC bevordert herstel
Internationale onderscheiding voor Intensive Care UMC Utrecht
The Society of Critial Care Medicine (SCCM) kent de prestigieuze ICU Design Award toe aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) en Valtos Architecten & Adviseurs voor het realiseren van de Intensive Care afdeling van het UMC Utrecht. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een ziekenhuis en architectenbureau voor het ontwerpen van een Intensive Care afdeling waarbij de aandacht voor de fysieke omgeving in belangrijke mate bijdraagt aan het herstel van de patiënt. Het UMC Utrecht en Valtos Architecten & Adviseurs vertegenwoordigen respectievelijk het eerste ziekenhuis en het eerste architectenbureau in Europa aan wie deze onderscheiding is toegekend.
De onderscheiding wordt sinds 1992 jaarlijks toegekend door de in Chicago gevestigde SCCM samen met the American Association of Critical-Care Nurses (AACN) en the American Institute of Architects Academy on Architecture for Health (AIA). De SCCM richt zich op het stimuleren van excellente IC-zorg en –onderzoek in het belang van de patiënt. Het is voor het eerst in het 17-jarige bestaan van de ICU Design Award dat een niet Noord-Amerikaanse combinatie van ziekenhuis en architectenbureau de onderscheiding krijgt.
In april 2010 is het nieuwe IC-Centrum van het UMC Utrecht geopend. Het nieuwe IC-Centrum is ‘state of the art’. De zorgbehoefte en het welbevinden van patiënten en hun familie staan op een unieke manier centraal. Na een uitgebreide studie en analyse van diverse IC-Centra, zowel gevestigd in Nederland als in het buitenland, zijn alle belangrijkste en beste oplossingen gecombineerd en waar nodig verbeterd. Het centrum telt ondermeer 36 eenpersoonskamers en is als extra verdieping op één van de bouwdelen van het UMC Utrecht geplaatst. Met de keuze voor deze locatie heeft Valtos Architecten & Adviseurs een ontwerp kunnen maken waarbij alle 36 patiëntenkamers voorzien zijn van daglicht en uitzicht. Tevens kunnen privacy, rust en ruimte voor iedere patiënt worden gegarandeerd, geheel volgens de gedachte van een ‘healing environment’.