Het zijn niet zomaar drie telegrammen
De drie telegrammen blijken samen een verhaal te vertellen
Het zijn niet zomaar drie telegrammen. Het wordt een ander verhaal dan ik aanvankelijk dacht. Met diverse open vragen. Dat wel….
De Kanonnen van Augustus
Het Duitse opperbevel wil met een enorme aanval in 1914 met zeven legers West Europa onder de voet lopen. De Eerste Wereldoorlog begint. Dit keer is Nederland daarbij ontzien. Als afleidingsmanoeuvre om eventueel de Russen op afstand te houden trekt een achtste legergroep Polen binnen. Dat wist ik niet. Maar daar ontwikkelt zich ook een enorme strijd. Een strijd die wat op de achtergrond is geraakt. Immers in de periode van 19 oktober tot 22 november is er de Eerste slag bij Ieper, tussen ervaren Britse en Franse actieve eenheden en onervaren Duitse reservisten. Maar in het Oosten wordt in het najaar van 1914 zwaar gevochten. De telegrammen lijken daarmee direct verband te houden.
Telegraphie des Deutschen Reichs
Een van de drie telegrammen (zie boven) die ik als bundeltje kocht bij Veilinghuis de Voorstraat. Waarom kocht ik ze? Vooral vanwege de data en de oorsprong. Alle drie uit het najaar van 1914 en in het Duits. Dat betekent dat ze tamelijk kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verzonden zijn (Lees vooral het boek De kanonnen van Augustus, geachte lezer). Omdat de adressering (Bremen, Noord Duitsland) en de andere elementen overeenkomen, lijkt het aannemelijk dat ook de afzender dezelfde is. De handgeschreven tekst kan ik niet ontcijferen. Op een van de telegrammen. Ook de adressering en de afzender is nog een discussiepunt. Hieronder de kerngegevens op een rijtje.
“Oostfront”
Om met de teksten te beginnen. Deze telegrammen beslaan een periode van vijf weken. De indruk bestaat dat deze Karl als reservist wordt opgeroepen. Waarheen? Het telegram is vanuit het naburige Hamburg (Altona) ‘s ochtends vroeg verzonden op 2 november 1914 (een maandag). Drie dagen later schrijft hij vanuit Tarnowitz (Polen), misschien tijdens de opmars. Het 9e Duitse leger concentreert zich van 4-10 november in Zuid-West Polen en probeert het Tweede Russische Leger te verslaan . Het culmineert in de slag bij Lodz (11 november tot 6 december). Op woensdag 9 december verblijft Karl in de streek van Schwerin bij de Warthe. Tja…. Ik ben beslist niet zeker van mijn bevindingen.
Ersatz
Is Karl ingezet of niet? Zit er soms (kerst)verlof aan te komen?? Dat zou af te leiden moeten zijn aan de gegevens over zijn reserve (ersatz) legeronderdeel. Daar loop ik ook vast.
Het 75e
Het Hanseatische regiment 75 (met Bremen als hoofdkwartier) staat goed bekend. Zo ontdek ik zelfs een website van ‘re-enactors in de Verenigde Staten http://ir75.yolasite.com/ De website is interessant omdat er heel veel oorspronkelijke foto’s opstaan en ook veel details beschreven. Maar ook is er een website over dit regiment vanaf de oprichting: http://genwiki.genealogy.net/IR_75
Elders een (vermoedelijk typerende) groepsfoto: https://www.flickr.com/photos/56019607@N02/5242529396/