De NSB krijgt het te koud
Waarom kocht ik onlangs dit document bij het voortreffelijke veilinghuis de Voorstraat in Zwolle? Dat kan ik goed uitleggen. Er is een hele reeks aanknopingspunten. Zeker heeft meegespeeld dat ik eerder met veel aandacht het boek Aan de Maliebaan van Ad van Liempt heb verslonden. Van Liempt stelt (als subtitel van zijn boek) De Maliebaan, de spannendste straat van Nederland tijdens de bezetting. Ik kan dat boek iedereen aanraden. Hoe in een klein stukje Utrecht ook een stille strijd woedde tijdens de bezetting door de Duitsers.
Hoofdkwartier NSB
Deze aangekochte brief is gedateerd 14 januari 1943. Verzonden van Maliebaan 23 , het NSB hoofdkwartier. De NSB is de afkorting van de Nationaal Socialistische Beweging. Een pro-Duitse organisatie, die wel streefde naar een eigen positie voor Nederland. Betreft overigens Maliebaan 41, de afdeling Vorming. Lees meer over die vorming. Opmerkelijk is natuurlijk de aanhef Volksgenooten en de groet Hou Zee. De naam van de ondertekenaar is niet goed te lezen. De brief is twee dagen later opgenomen in de boekhouding van het energiebedrijf. Let trouwens ook op het NSB logo.
Vrieskoude
Een verzoek om aandacht voor de verwarming, dat is de inhoud. Utrecht had destijds al stadsverwarming, PEGUS. Een grote centrale en een markant gebouw. De week tevoren was het in Nederland al flink koud geweest met een laagst gemeten temperatuur van -5.3 C op 10 januari 1943. Dus mogelijk hadden degenen die werkten of opgeleid werden in dat pand Maliebaan 41 zich beklaagd? Een mooi overzicht van de panden waar het om gaat zijn trouwens op internet te bekijken. Ook is er een televisie bericht..
Keerpunt
Wat betreft de fase van de Tweede Wereldoorlog: de Royal Air Force voerde op 14 januari 1943 bombardementen uit op de Duitse onderzeeboot (U boot) havens in het Franse Lorient en Cherbourg. In Marokko was er de belangrijke ontmoeting tussen de regeringsleiders Roosevelt (USA) en Churchill (UK), waar is besloten aan te sturen op niet minder dan onvoorwaardelijke overgave van de tegenstanders. Aan het Oostfront woedt de slag om Stalingrad, het begin van het einde voor de Duitsers. Daar was het overigens ook koud, maar dan heel wat meer als op de Maliebaan in Utrecht…