Te Zout

Zout-eten

Meer risico hartaanval

bij overbelasting hart…

Mensen die langdurig te zout eten vergroten hun kans op een hartaanval. Dit gebeurt vooral bij mensen bij wie het hart overbelast raakt. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Top Instituut Food and Nutrition hebben als eerste een verband gezien tussen een hogere zoutinname, overbelasting van het hart en een hoger risico op een hartaanval. De resultaten zijn gebaseerd op de langdurige Groningse PREVEND-studie en verschijnen deze week online in het toonaangevende tijdschrift Circulation.

Waarschuwing RIVM (2008)

“Deze studie is weer een stukje van de legpuzzel die aantoont dat te veel zout slecht is voor de gezondheid”, stelt UMCG-onderzoeker Michel Joosten. “Door minder zout te gebruiken, kunnen we wellicht het gezondheidsrisico verlagen vooral bij de groep mensen met het hoogste risico.” Volgens Joosten draagt deze studie bij aan het pleidooi om minder zout in voedingsproducten te verwerken. “Gemiddeld krijgen we 75% van onze dagelijkse portie zout binnen via het eten en drinken dat we kopen. Iedere gram zout die we op dagelijkse basis meer binnenkrijgen dan goed voor ons is, betekent een verhoging van het gezondheidsrisico.”

Merker

“Wij hebben in onze studie naar het directe effect van zout op het hart gekeken. Als de bloeddruk of het bloedvolume stijgt, leidt dat tot grotere belasting van het hart. Hartcellen gaan dan stoffen produceren om de balans weer te herstellen. Eén van deze stoffen werd in het bloed gemeten en bleek het verband aan te duiden tussen zoutinname en het risico op een hartaanval.” De onderzoekers stelden vast dat bij een licht tot sterk verhoogde hoeveelheid NT-proBNP in het bloed, er een duidelijk verband was tussen zoutinname en het risico op een hartaanval.

24-uurs urine

Tot nu toe was het verband tussen zoutinname en het risico op een hartaanval niet zo duidelijk. Dat dit nu wel kon worden aangetoond, kwam doordat in dit onderzoek gebruik is gemaakt van de ‘gouden standaard voor zoutinname’. “Hierbij meten we de hoeveelheid zout in de 24-uurs urine. Via de langdurige Groningse bevolkingsstudies PREVEND en LifeLines vragen we de deelnemers 24-uurs urine te verzamelen, naast het invullen van (voedings)vragenlijsten. Vrijwel alle voorgaande epidemiologische studies moesten gebruik maken van gegevens uit vragenlijsten of porties urine, die eigenlijk ongeschikt zijn om de zoutinname nauwkeurig te meten.”

PREVEND

PREVEND is een langdurige studie naar het voorspellen van nier-, hart- en vaatziekten. Het volgt een grote groep mensen, ruim 8500, nu al gedurende meer dan 15 jaar lang. In de PREVEND-studie hebben alle deelnemers herhaalde keren gedurende twee dagen al hun urine verzameld. Er bleek dat zij een behoorlijk constante hoeveelheid zout in de urine hebben. Dit zegt iets over de dagelijkse inname van zout en de leefstijl van de deelnemers aan PREVEND.