Burgerparticipatie / Citizen Science

Fijnstof meetdag

iSPEX opzetstukje

Alweer een sterrekundige! Onlangs maakte ik kennis met Carl Koppeschaar, de bedenker van de Grote Griepmeting.  Nu is het Frans Snik die de media haalt met “Citizen Science”. Beide heren hebben ervaring met wetenschappelijk onderzoek en vooral het omgaan met databestanden. Die kennis passen zij toe op een aanpalend terrein. Op 10 juni 2013 vertelt Frans Snik hoe hij feitelijk op de keukentafel een eenvoudig device heeft ontworpen waarmee observaties kunnen worden gedaan, die gebruik maken van de eigenschappen van licht. Via een opzetstuk op de iPhone kunnen burgers meehelpen om de mate van luchtverontreiniging, meer specifiek fijnstof, te meten.

Fijnstof

Peilstations

Door heel veel burgers in te zetten en dat op een tevoren overeengekomen meetmoment, kan een totaal plaatje van de Nederlandse situatie worden weergegeven. De overeenkomst met de Grote Griepmeting is daarbij dat de inzet van burgers (bij de Grote Griep meting spreken we over participatory surveillance) mogelijk het belang van officiële meetpunten relativeert of daarop een mooie aanvulling is. In plaats van de huisartsen peilstations spreek je in dit project over 50 RIVM meetstations.

Snapshot Meetpunten

Innovatief

Tijdens een dergelijk project worden enorm veel kennis opgedaan, waarover Frans Snik met smaak vertelt. Het is de bedoeling dat de feitelijke meting een groot mediaspektakel wordt. In Cabouw wordt een zenuwcentrum gevestigd. Maar eerst moeten de weersomstandigheden meewerken (heldere lucht). Alle opzetstukjes zijn inmiddels vergeven. Kijk vooral naar deze website.

Samenvatting