Crowdfunding Domplein
Vierkante Meter
Grondlegger
Particulier Initiatief Domplein spreekt aan
Het heet’ Adopteer een M2 Domplein’. Dan ben je ‘grondlegger’. Op het moment van schrijven is al 153 M2 geadopteerd volgens de website. Waarom ik meedoe met dit initiatief in Utrecht? Lees mijn bijdrage hier op de betreffende website. Ik werd op de Stichting Mijn Domplein geattendeerd door een radio uitzending en reageerde als een van de eersten, nu bijna 5 jaar geleden. Waar mijn stukje grond is? Ter hoogte van het urinoir (later pas aangelegd) vlak voor de voordeur van de voormalige Dompleinschool…
Website
Crowdfunding
Voldoet dit initiatief aan de criteria van crowdfunding? Criteria die Erwin Blom in zijn handboek benoemt(Crowdfunding, realiseer je droom zonder bank of subsidie, Einstein Books, Den Haag 2012, ISBN 978 90 488 1576 0). Samengevat:
– Doel, te behalen bedrag en deadline op site
– Beloning (bijvoorbeeld T-shirt of eeuwige roem)
– Resultaten (bedragen) worden actueel getoond
– Initiatiefnemer gaat aan de slag met project
– Supporters krijgen de in het vooruitzicht gestelde beloning
Grondlegger
Verschil
Naar mijn mening kom het wel een eind in de richting, maar een fundamenteel verschil is het feit dat bij het Initiatief Domplein de periode van aanmelding enorm lang is geworden. En ook gewoon doorloopt tijdens het project. Uit ervaring en literatuur begrijp ik dat het bij het huidige fenomeen crowdfunding meestal handelt om een afgebakende periode en concreet streefbedrag. Daarbij wordt met veel energie een groot aantal supporters opgetrommeld. Lukt dat allemaal onvoldoende, dan kan het ook weer worden afgeblazen. Maar ja, bij het eeuwenoude Domplein kijk je niet op een paar jaartjes meer of minder, toch?