Engelenbergstichting 1942
Prof.Kolff
Kunstnier
Engelenbergstichting Kampen
Toen ik het genoegen had om wijlen Professor Kolff de hand te schudden deed hij meteen een beroep op mij om te strijden voor het behoud van het voormalige ziekenhuis in Kampen. Destijds dreigde de sloop van de Engelenbergstichting. Ik kon het helemaal met hem eens zijn. En gelukkig is het tij gekeerd en kan Kampen trots zijn op het feit dat door het behoud van het gebouw (inclusief de werkkamer van Kolff) het verhaal ook behouden is gebleven en doorleeft. Daaraan word ik weer herinnerd. Want dezer dagen krijg ik bijgaande (gescande) foto toegezonden.
Kiekje (scan)
Begeleidende tekst
In het mailbericht de volgende tekst: “Ik was bezig met het digitaliseren van een deel van mijn archief en vond deze foto van het Kamper ziekenhuis in de winter van 1942. Je kunt je voorstellen dat ergens achter de ramen een jonge doctor Kolff met worstvelletjes zit te spelen of snode verzetsplannen beraamt“. Inderdaad kijk ik ook met die gedachte naar deze foto en probeer bovendien (kent u ook de Aarsman collectie in de Volkskrant?) deze zwart-wit foto op bijzonderheden te doorzoeken. Gezien de kleding van het kind op de voorgrond is het flink koud. Hij (of zij) heeft de jas dicht over de kin en een capuchon.Er worden handschoenen gedragen. De bomen zijn kaal en de sneeuw ligt plaatselijk nog tamelijk hoog. De straat, stoep en deel van het grasveld zijn sneeuwvrij. Ook de straatlantaarn en de daken zijn praktisch zonder sneeuw. De lucht is egaal (grauw). We zien op stoep nog juist een been van een wegsnellende voetganger. Helaas zien we van het ziekenhuis weinig (misschien anderen wel?). Bijgaand een fotobewerking. Met het kijken door de oogharen zie je wel wat details van de voorgevel
Fotobewerking (Detail):
Inventor for Life
In de prachtige biografie van Kolff (van de hand van Herman Broers) staat op pagina 61 “In the winter of 1942-1943 the Kamper Engelenberg Foundation City Hospital takes charge of a somewhat secret patient: an elderly Jewish man named Gustav Boele…” Zijn familie was naar Polen op transport gezet door de Duitse bezetters en hij was ernstig ziek (uremisch). Om een lang verhaal kort te maken (koop dat boek!) Boele ondergaat de eerste hemodialyse in de wereld. Hij komt echter toch te overlijden.
Andere ogen…
Wellicht kijkt u nu met andere ogen naar deze foto??