Jeugd en alcohol

Isala

Publieksacademie

Zwolle (Odeon), maar ook live-webcast

Kijk mee vanaf 19.30 uur. Jeugd en alcohol, 10 sept. 2012. Niet ieder kind zuipt zich in een coma. Toch zijn er heel veel minderjarige kinderen die drinken.
Wat doet alcohol met je hersenen? Welke risico’s brengt het drinken van alcohol op jonge leeftijd met zich mee voor je gezondheid?
Welke rol heeft het ziekenhuis in de problematiek rond alcohol?

Hier vanavond Live Webcast

Alcohol

Alcoholgebruik onder jongeren is typisch een thema waarbij samenwerking met andere partijen noodzakelijk is. Een van die partijen is Tactus Verslavingszorg. Op het moment dat de behandeling van een kind na een alcoholvergiftiging is afgelopen verwijst de kinderarts geregeld door naar Tactus.
Wat kan Tactus betekenen voor jongeren en hun ouders/verzorgers? Hoe ziet de samenwerking met Isala en andere organisaties eruit? Hoe kun je herhaling voorkomen?

Sprekers

De sprekers van deze avond zijn Dorien Broekhuijsen (kinderarts van de Isala klinieken) en Anja van de Riet (senior preventiemedewerker bij Tactus). Zij geven antwoord op bovenstaande vragen en gaan ook graag de discussie met u aan om samen de problematiek helder te krijgen.

Kinderarts

Dorien Broekhuijsen-van Henten (1972) heeft haar studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gedaan. Daarna is ze opgeleid tot kinderarts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Na haar opleiding heeft ze een paar jaar als kinderarts gewerkt in het WKZ en haar aandachtsgebied van de sociale kindergeneeskunde ontwikkeld.
Vanaf 2009 is ze werkzaam in de Isala klinieken als kinderarts-sociale kindergeneeskunde. Samenwerken en afstemmen met instanties buiten het ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld Jeugdgezondheidszorg een Geestelijke Gezondheidszorg, zijn hierbij sleutelelementen. Verder houdt ze zich, naast de algemene kindergeneeskunde onder andere bezig met kinderen met onbegrepen pijn- en moeheid, gedragsproblemen als ADHD en kindermishandeling.

Orthopedagoog

Anja van de Riet (1971) heeft Orthopedagogiek gestudeerd in Groningen. Na haar studie heeft ze bij GGZ Drenthe haar eerst ervaring opgedaan met
preventie en daar ligt nog steeds haar hart.
Vanaf 2007 is ze werkzaam als senior preventiewerker bij de afdeling preventie & consultancy van Tactus Verslavingszorg. Het voorkomen van risicovol alcoholgebruik bij jongeren is één van de belangrijkste speerpunten in haar werk. Hierbij legt ze de verbinding met onder andere ziekenhuizen, huisartsen, gemeenten, scholen, politie, jongerenwerk en horeca.