Glucosesensor-studie
Diabetesverpleegkundige
Judith van Niel
EADV-OnderzoeksGrant 2012
Welke invloed heeft een continue bloedglucosesensor op het verloop van de zwangerschap bij vrouwen met type 1 diabetes? Hebben zij minder ernstige hypoglykemieën en zijn er wellicht minder aangeboren afwijkingen bij de baby? Om dit na te gaan is diabetesverpleegkundige Judith van Niel in 2009 een langdurige studie gestart. Als kroon op haar werk kreeg zij op 28 juni 2012 in Utrecht de EADV-OnderzoeksGrant uitgereikt. “Een bijzondere erkenning en waardering”, zegt Judith met enige trots.
EADV, de beroepsorganisatie
Judith van Niel (51) is vanaf 1994 werkzaam als diabetesverpleegkundige in het MCH Westeinde in Den Haag. De EADV-OnderzoeksGrant is bedoeld om leden van de EADV, de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners, te stimuleren tot verpleegkundig-wetenschappelijk onderzoek. Doel daarvan: het verbeteren van de verpleegkundige diabeteszorg in Nederland en daarmee de gezondheid van mensen met diabetes. De EADV-OnderzoeksGrant wordt jaarlijks toegekend en bestaat uit een bedrag van vijfduizend euro, mogelijk gemaakt door Accu-Chek® van Roche Diagnostics en bedoeld voor het uitvoeren van het onderzoek en/of de verspreiding van de onderzoeksresultaten.
Sterk verbeterde diabetesregulatie
Omdat lage en stabiele bloedglucosewaarden, maar ook het vermijden van hypo’s, van groot belang zijn voor zwangere vrouwen, wordt de continue bloedglucosesensor steeds vaker ingezet vóór en tijdens de zwangerschap. Dit ter ondersteuning van de reguliere zelfcontrole, die ook noodzakelijk blijft. De sensor is een naaldje net onder de huid, waarmee 24 uur per dag de glucosewaarde in het bloed wordt gemeten. Hierdoor kan er sneller worden gereageerd op de wisselende insulinebehoefte tijdens de zwangerschap. Ook tijdens de bevalling is het handig doorlopend zicht te hebben op de bloedglucosewaarden van de vrouw.Volgens Judith ervaren vrouwen met type 1 diabetes en een glucosesensor hun zwangerschap als ‘prettiger’ en hebben zij minder stress over hun bloedglucosewaarden: “Het is nu al duidelijk dat het gebruik van de sensor tijdens de zwangerschap leidt tot een sterk verbeterde diabetesregulatie (HbA1c van 37-48 mmol/mol) en minder ernstige hypo’s bij de vrouw. Maar hoe is bij gebruik van een sensor de ontwikkeling van de baby? Zijn er minder aangeboren afwijkingen, zoals aan hart en nieren? En hoe staat het met het geboortegewicht? Omdat er nog niet veel ervaring is met langdurig gebruik van een sensor, is daar weinig over bekend. Daarom ben ik in 2009 begonnen met een onderzoek onder vrouwen met type 1 diabetes en een sensor vóór en tijdens de hele zwangerschap.”
Onderzoek volop bezig
Inmiddels heeft Judith een twintigtal vrouwen gevolgd: “Tot 2013 moeten zeker dertig tot veertig zwangere vrouwen met type 1 diabetes en een glucosesensor aan het onderzoek meedoen. En misschien blijkt dan zelfs dat er nog méér vrouwen gevolgd moeten worden om goede conclusies te kunnen trekken. Wij zullen nagaan in hoeverre de complicaties bij moeder en kind minder zijn dan bij andere vrouwen met type 1 diabetes (zonder sensor), zoals beschreven in de Nederlandse literatuur.” Judith van Niel is blij met de EADV-OnderzoeksGrant 2012, die zij ziet als een bijzondere erkenning en waardering: “Ik had dit echt niet verwacht, maar het is heel leuk dat er dankzij deze eervolle Grant nu zoveel aandacht is voor ons onderzoek. Voor mij is dit de kroon op het werk! Het is ook goed dat wij als diabetesverpleegkundigen laten zien dat we in staat zijn om relevant onderzoek te doen. Wij kijken immers op een andere wijze naar de dingen dan artsen, misschien ook net ietsje ‘praktischer’. De dagelijkse ervaringen die wij hebben in onze spreekkamer, kunnen wij beter naar anderen communiceren als dat gebeurt in de vorm van onderbouwd onderzoek.”