Zuur voor Mieren
Cariben vele gezichten
KAde verrast
Levend kunstwerk
‘Ga tot de mieren luiaard en wordt wijs’ luidt een Bijbelspreuk. Echter bij KAde (Kunsthal in Amersfoort) tonen de mieren zich toch wat futloos. Mieren maken onderdeel uit van een werkstuk op de expositie (tot 26 augustus 2012 te bezoeken) ‘Who More Sc-Fi Than Us’, hedendaagse kunst uit de Cariben. Kunst met een heel dubbele boodschap. Zeer gevarieerd. Direct al ziet de bezoeker ‘Principios basicos para destruir’, een model (in vitrine) van een moderne denkbeeldige stad opgebouwd uit suiker. In het midden overigens tuinaarde. Maar suikerzoet is het allerminst. Centraal staat voor Carlos Garaicoa de kwetsbaarheid van de moderne metropool en het geweld binnen de stad. Het is dus een soort paradigma.
Destructie
Een leger mieren- de schoonst denkbare insecten- valt aan en begint heel langzaam aan de vernietiging van deze grootse ‘schone’ stad. Een vernietiging die tegelijkertijd de aanvallers voedt. Aldus de tekst bij het kunstwerk. De toepassing van suiker verwijst wellicht naar de suikerriet plantages?
Mierenboerderij
Volgens de Afghaanse stagiaire (vrijwilliger) Mehraban waren bij de opbouw wel 50 dozen met suikerklontjes (vooral wit en een paar bruin) nodig. De mierenkolonie (weversmieren volgens de begeleidende tekst) bestond aanvankelijk uit zo’n 300 werksters en een koningin. Maar de sterfte is aanzienlijk en leidt tot verontrusting bij de medewerkers. Er is al overleg gepleegd met de ‘Mierenboerderij’. Het ziet er niet naar uit dat de mieren de stad vernietigen, maar eerder lijkt het omgekeerde het geval. Is dat voorzien door de kunstenaar? Ik bied mijn hulp aan en krijg het gevoel dat ik nu onderdeel uit maak van een performance van KAde…
Studie
Uit mijn boekenkast haal ik thuis het boek ‘Van mieren bezeten’ van Edward O. Wilson. Het standaardwerk ‘The Ants’ kan ik zo gauw niet vinden (geen wonder met al die stapels boeken). Maar ja, uiteindelijk is Internet een gevarieerder en onuitputtelijke bron. Spoedig komt de vraag op of het wel weversmieren betreft? Misschien was dat wel de oorspronkelijke opzet van de kunstenaar. Maar ja, we zitten hier in Nederland. Hoe dan ook lijkt het logisch dat de mieren wel wat meer water en eiwitten kunnen gebruiken. Ik zal de Mierenboerderij deze foto eens opsturen. Is dit soms de soort Polyrhachis …
Fotoalbum
Deze foto maakte ik als scholier van een bosmieren nest. In een grote weekendtas had ik een mierennest uit het Panbos gehaald en in onze achtertuin in Utrecht (Oudenoord) geplaatst. De grote rode bosmieren hadden het daar niet erg naar de zin en gingen op strooptocht (en dat mag je vrij letterlijk nemen..) naar de buren. Daar maak je geen vrienden mee. Ik wilde op een zeker moment myrmecoloog worden, maar na de propedeuse Biologie hield ik die studie voor gezien…