Zout in de pap

Hoe zout wil je het hebben

Tijdsbeeld

Het verbindend element in deze bijdrage lijkt het zout te zijn. Immers het betreft hier een viertal brieven uit de periode 1939 tot 1946. Bestellingen gericht aan de NV Koninklijke Nederlandsche Zout industrie te Hengelo (O)

Concurrentie voor Organon

Roxane 1939 (collectie J.T.A. te Gussinklo)

Special

In september 2011 heeft het tijdschrift ’t Olster Erfgoed een special gewijd aan het thema van Roxane tot Abbott.  Auteur is J.D. Hilferink en een 40 pagina’s behandelt het de historie tot 2010 (ISSN: 1566-1393).

Anton Hunink 1939    (collectie J.T.A. te Gussinklo)

Th.L.W. van Benthem

Voormalig directeur en oprichter van Roxane Th.L.W. van Benthem (zie cv op deze website) besluit in de jaren 30 een eigen farmaceutisch bedrijf te stichten. Hij heeft gezien hoe succesvol geneesmiddelenproducent Organon te Oss  is. Als bestuurslid van Anton Hunink (vleeswarenindustrie) weet hij dat er een voormalige fabriekshal van deze firma aan de Veerweg in Oost is leeg komen te staan. Hij verhuist zijn bedrijf van Arnhem naar Ols. Hij begint met eenvoudige drogisterijartikelen (zoals het pouplaire keelmiddel Agre Gola), maar wil beslist insuline produceren. Het gebied langs de IJssel levert voldoende alvleesklier om productie van insuline haalbaar te maken.

Philips-van Houten (collectie J.T.A. te Gussinklo)

Philips Duphar

In de loop van de twee de wereldoorlog blijft men insuline produceren en er ontstaat zelfs een monopoliepositie als de zuidelijke Nederlanden al zijn bevrijd (Organon kan dan niet leveren). In deze periode gaat men chocolade tabletten, waarin vitamines (Dohyfral – zie logo) zijn verwerkt, verpakken voor stukje van Houten. Deze contacten leiden tot een partnership, fusies en uiteindelijk Duphar.

Roxane 1946 (collectie J.T.A. te Gussinklo)