Collector’s item

Opnieuw een unicum in de postzegelwereld!

Postzegels die je, als je ze voor de camera van de computer houdt, je een heel nieuwe wereld laat zien! De uitgifte van het postzegelvel ‘Stad van Nederland’ op 28 maart gaat ons dit laten zien.

De uitgifte van het postzegelvel ‘Stad van Nederland’ vindt plaats in het jaar waarin het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam na een grootse verbouwing zijn deuren heropent. Het NAi maakt de betekenis die architectuur heeft voor mens en maatschappij zichtbaar en beleefbaar en informeert, stimuleert en inspireert een groot en gevarieerd publiek.

Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland) ontvangt uit handen van Ole Bouman, directeur Nederlands Architectuurinstituut, het eerste postzegelvel ‘Stad van Nederland’. Deze wereldprimeur op postzegelgebied bevat twaalf postzegels, waarbij op vijf van de postzegels gebruik is gemaakt van augmented reality

(Foto: Roy Beusker/TNT Post

Op de postzegels van het postzegelvel ‘Stad van Nederland’ worden visionaire architectuurontwerpen van vooraanstaande Nederlandse architectenbureaus afgebeeld. Ook staan op de postzegels zogeheten markers, abstracte plaatjes die een code bevatten. Door naar www.toekomstinbeweging.nl te gaan en de marker voor een webcam te houden, activeert de code een AR-toepassing (augmented reality). Vervolgens verschijnt op het computerscherm een interactief beeld van het desbetreffende gebouw dat letterlijk in beweging wordt gebracht.


TNT Post heeft in samenspraak met reclamebureau Gummo en het NAi deze postzegels met augmented reality uitgebracht. Zo wordt aangetoond dat een medium als de postzegel weliswaar een lange geschiedenis achter zich heeft, maar nog steeds springlevend is en ruimte biedt aan de meest geavanceerde mediatechnologieën van dit moment. Naast een postzegelvel van twaalf postzegels op basis van elf verschillende postzegelontwerpen verschijnen er een postzegelmapje en een eerstedagenvelop*.

Het postzegelvel bevat twaalf postzegels met de waardeaanduiding

Op vijf van de twaalf postzegels zijn vijf bijzondere architectuurprojecten afgebeeld die nog niet uitgevoerd of afgerond zijn. De vijf zijn de Boekenberg Spijkenisse van MVRDV, het Kenniscluster Arnhem van Neutelings Riedijk Architecten, de Parkeertoren van Studio Marco Vermeulen & HAU, de Skytower van SeARCH en de Windpost van ZUS. Op vijf andere postzegels zijn markers afgebeeld. Een marker is een plaatje met geometrische vormen die als code worden herkend wanneer op een computer (met een webcam en FlashPlayer) www.toekomstinbeweging.nl is geopend.

De vormen van de marker zijn ontleend aan de vormentaal van het desbetreffende gebouw. De elfde en twaalfde postzegel op het vel zijn identiek en bevatten een landkaart van Nederland, die is opgebouwd uit de beeldelementen van de overige postzegels. Met de landkaart wordt de nieuwste tentoonstelling van het NAi aangekondigd: ‘Stad van Nederland’. Op iedere postzegel staat tegen de rechterkant de naam van de website www.toekomstinbeweging.nl vermeld. NAi Ole Bouman, directeur van het Nederlands Architectuurinstituut: “Het NAi loopt graag voorop, ook als het gaat om het inzetten van nieuw technisch vernuft. Zo ontwikkelde et instituut vorig jaar de nieuwe mobiele architectuurapplicatie UAR, ook voorzien van augmented reality. De eerste postzegel met geavanceerde AR-technologie.”

Bron:Postzegelblog

Demonstratie door auteur:

Meer over Augmented Reality: hier