Perverse incentives Zorg
Gehoord
Waar doen we het voor..
Casus
Een ondersteunende afdeling in beeldvormende techniek werkt met drie medewerkers. Daarmee is continuiteit verzekerd. Door een ongeval loopt een medewerkster met een been in het gips. Zij kan niet meer zelfstandig autorijden en omdat zij ver van haar werk woont ontstaat er een probleem. Zelf wil zij dolgraag aan de slag. De medisch specialisten suggereren taxivervoer van en naar het werk gedurende een aantal weken.
Afwijzing
De nieuwe manager van de ondersteunende afdeling wil niets weten van taxirekeningen. Nee, hij laat de medewerker liever thuis herstellen. In de tussentijd werkt de afdeling maar met onderbezetting, maar dat is wellicht niet zo erg omdat de wachtlijst niet zo lijkt op te lopen. De medisch specialisten dringen aan op een oplossing en besteden veel tijd aan telefoneren en gesprekken.Zij zien de andere kant van de medaille en begrijpen niet waarom dit zo gaat.
Ik begrijp dat wel:
De manager krijgt vermoedelijk een pluim van de Directie dat hij met geringere bezetting de ondersteunende afdeling draaiende weet te houden.Wellicht sluit hij het jaar met een positief saldo onder de streep. Taxikosten voor een medewerker zouden daarentegen zijn budget belasten en hem wellicht een reprimande opleveren. De medisch specialisten bekijken het vanuit het perspectief van de zorgketen en laten we zeggen de “theory of constraints (TOC)” .Immers het hulponderzoek is cruciaal in de ‘work-up’ van menig patient. De bottleneck is trouwens al spoedig bekend bij de huisartsen die zelfstandig dit hulponderzoek kunnen aanvragen.Zij verleggen hun verwijspatroon deels naar andere ziekenhuizen. Dus voor de oppervlakige waarnemer verandert er inderdaad niet veel aan de wachtlijst.Het zorgpad stagneert enigszins.
Impact
Dit fenomeen heeft echter een verregaande impact op de praktijkvoering. Dit zijn dus strijdige, wellicht zelfs perverse, incentives die de zorg ondermijnen. Het moet niet moeilijk zijn dit te bestrijden. Dat vraagt wel diepgaande kennis van zowel de zorg als de financiering daarvan.