Workshop Emerce
#eHealth13
Milan Tjioe “Het webcamconsult gaat een grote vlucht nemen”
Dermatologen maken al enige jaren gebruik van zorg op afstand = eHealth (teledermatologie via Ksyos of TCCN). Dat geldt dan voor patiënten die bij de huisarts worden behandeld. Of voor onderling overleg. Dermateam (in Zuid West Nederland) bestaat uit een groep van zes dermatologen. Ze voelen zich innovatief en zitten op Twitter en Facebook. Ze hebben ook een Zelfdiagnosesysteem op de website. Patiënten kunnen op de website foto’s bekijken. De dermatologen zijn tevens gratis te raadplegen via internet. Er is een vragenlijst/anamnese formulier. Het consult kan via mail of telefonisch worden afgewikkeld. Dat gebeurt zo’n 800-1000 maal per jaar. Toen er ooit sprake was van declaraties kwam de NZA met een verbod op straffe van € 10.000 per dag. “Dat is dus de prijs voor je BIG registratie, aldus een verontwaardigde Milan Tjioe”. Dan val je onder het regime van de Wet Tarieven Gezondheidszorg (WTG) en is het eigenlijk ondoenlijk. Hoe zo marktwerking?
Reminder
(Vervolg)consult
Op zeker moment is men gaan kijken naar de mogelijkheden van een videoconsult. Sinds januari van dit jaar 2013 mogen ziekenhuizen een (live) vervolgconsult vervangen door een webcamconsult. Dat kan natuurlijk alleen als er geen lichamelijk onderzoek meer hoeft plaats te vinden. Bijvoorbeeld als het gaat om een uitslag doorgeven of een medicatiewijziging. Een primair consult zou eventueel nog wel mogelijk zijn in heel omschreven situaties. Bijvoorbeeld bij de huisarts.Inmiddels maken organisaties als de NZA en NPCF actief propaganda voor het digitale consult, het webcamconsult.
Presentatie Emerce eHealth 2013
Webbased
Toen een dermatoloog echter voor het Webcamconsult het programma FaceTalk wilde gebruiken was dat toch een minder gunstige ervaring. Niet wat de functionaliteit aangaat. Maar de noodzaak tot het downloaden van een programma vormt een veiligheidsrisico. Sterker, in het ziekenhuis mag dat niet eens!! Het programma van Medizorg was wel wat gebruikersvriendelijk, maar had ook bezwaren. Nu is Dermateam overgestapt naar een webbased programma, dat zelfs binnenkort via een APP werkt. Dan is ook geen camera nodig, want niet alle patiënten hebben die…
Impressie
Virtuele Wachtkamer
De patiënt krijgt een link toegestuurd met een tijdstip waarin hij in de virtuele wachtkamer wordt verwacht. Op de polikliniek worden thans folders uitgedeeld, zodat patiënten van die mogelijkheid bij een vervolgconsult weet hebben. Ook het plasmascherm in het ziekenhuis kondigt de mogelijkheid van een webcamconsult aan. Hoe het loopt is nog niet te zeggen. Men is pas twee maanden aan de gang. Het is een omslag in het werken. Iedereen moet wennen. Alleen de arts ziet wie er in de (virtuele) wachtkamer zitten. De link is slechts te activeren in die periode van 20 min voor tot 20 min na de afspraak. Daarna is deze ongeldig. Er is dus geen software nodig. Er wordt online een uitgebreid instructie gegeven. Men heeft een goede ontwikkelaar (Sense Studios). Een koppeling met het EPD heeft voorlopig ook allerlei veiligheidsrisico’s. Het systeem (virtuele wachtkamer) is ook toe te passen voor huisarts, fysiotherapeut etc., eventueel met eigen logo e.d. Een ziekenhuis kan een eigen look & feel ontwerpen. Declaraties lopen gescheiden van het systeem Een Bariatrisch centrum gaat binnenkort ook starten. Milan Tjioe “Het webcamconsult gaat een grote vlucht nemen”.
Mooie weergave JT.
Wij zijn als Radboudumc erg blij met allerlei toetreders op de markt, onze droom was en is dat beeldschermzorg op veilige wijze ‘normaal’ zal gaan worden, om die reden ontwikkelden wij samen met een aantal partijen FaceTalk. Een systeem wat overigens (zoals aangegeven) niet de standaard Fuze oplossing maar een aangepaste versie is.
Mooi dat we in dit land vergelijkende ‘reclame’ is toegestaan ;-). Om die reden zou het mooi zijn als de mensen van Webcamconsult bijgaande lijst aanvullen met de specs van hun systeem op eenzelfde transparante wijze als wij gedaan hebben.
https://www.dropbox.com/s/493xstwb22n2msm/FaceTalk%20VergelijkingsTabel%2008-07-2013.pdf
Zoals bijvoorbeeld antwoord op de vraag welk onderliggend systeem in gebruik genomen is.
Wij hebben de afgelopen jaren een aantal systemen onderzocht, velen welke zonder installatie verliepen. Desondanks kozen wij er, veelal uit veiligheidsoverwegingen voor een ander systeem.
Een aantal aannames in de sheets zijn overigens incorrect of op basis van (kennelijk) verouderde testen (van wellicht zelfs de standaard Fuze oplossing).
Lucien Engelen
Fijn dat je reageert, Lucien. Het is naar mijn smaak cruciaal systemen en ervaringen naast elkaar te leggen! We zitten kennelijk nog in een verkennende, experimentele fase wat betreft het webcamconsult. Alleen door kennis te delen kan eHealth de hoge verwachtingen waar gaan maken. En vooral binnen acceptabele termijn worden omarmd en breed ingevoerd.
Keurig het overzicht van de (specs) 7 systemen die in een vergelijkende tabel zijn opgenomen (link naar Dropbox) Lucien! Milan, het lijkt mij voorbeeldig als je een 8e kolom zou willen aanmaken!
Ervaringen met systemen (veiligheid) zijn dan uiterst relevant voor anderen. Is hier – naast het NEN – een rol voor het Kwaliteitsinstituut i.o.?
Geen bezwaar om tzt de tabel aan te vullen, maar we zijn nu nog volop in ontwikkeling. Over ca 2 maanden zijn de Apps klaar en dan is de onderliggende techniek meer uitgerijpt en door meer dokters getest.
http://knmg.artsennet.nl/Dossiers-9/Dossiers-thematrefwoord/ICT-in-de-zorg-1/Nationale-Implementatie-Agenda-eHealth-NIA.htm
Het is goed dat er verschillende systemen op de markt verkrijgbaar zijn en dat de klant kan kiezen. Het hangt van de gebruiker af welke functionele eisen gewenst zijn. Wil de behandelaar bestanden met de patiënt delen? Wil de behandelaar bestanden zoals bij voorbeeld een röntgenfoto met een andere behandelaar delen? Is het belangrijk dat het beeld ook bij een 3G verbinding scherp blijft? Is het belangrijk dat het een HD beeld is en dat de camera op de aangedane plek kan inzoomen? Is het belangrijk dat het ook makkelijk op een tablet of smartphone gebruikt kan worden.
De applicatie van Medizorg beantwoord aan alle bovengenoemde vragen. Medizorg maakt gebruik van de gepatenteerde multilayer techniek van Vidyo. Een techniek die niet alleen bewezen veilig toepasbaar is en inmiddels in diverse landen door artsen wordt toegepast maar ook bij een geringe bandbreedte nog een goed beeld geeft. Het klopt dat hiervoor (nog )een programma op de computer of tablet geïnstalleerd moet worden (wat in de nieuwe release die dit jaar wordt gelanceerd niet meer van toepassing is). In de praktijk heeft dit niet tot een belemmering geleid. In het ziekenhuis zullen wij altijd de ICT-afdeling erbij betrekken evenals degene die veiligheid en privacy bescherming in hun portefeuille hebben. Bescherming van de data is voor de ziekenhuizen en andere behandelaars in de eerste en anderhalve lijnszorg van essentieel belang.
Het is belangrijk dat een klant een overzicht van de functionaliteiten van de verschillende producten kan inzien en op basis hiervan een beslissing kan nemen. Het is hierbij wel van belang dat de lijst compleet is en niet alleen is geschreven naar een bepaald product toe. Derhalve juichen wij het initiatief van Lucien Engelen toe om te komen tot een transparante lijst waarin alle specs beschreven staan. Graag zouden wij de lijst met specs willen uitbreiden aangezien deze nu niet volledig is. Het afstemmen van de juiste definitie is hierbij ook van belang. Zodat er appels met appels vergeleken kunnen worden. Hierbij de specs vanuit Medizorg:
• Delen van bestanden (Ja)
• Delen van Videofilms (Vidyo mediaplayer)
• Encryptie tijdens verbinding (conform HIPAA norm)
• Dataopslag limiet (n.v.t. vanwege veiligheid)
• VaaS (Video as a Service)
• Wachtwoord (alleen arts, patiënt middels unieke (tijdelijke) URL)
• HD beeldkwaliteit (Ja)
• Meerdere vensters delen (Ja)
• Meerdere personen zichtbaar in beeld (Ja, zelf te bepalen)
• Communiceren met traditionele videoconferencing en SIP systemen (Ja)
• Inbellen met telefoonlijnen (Ja)
• Beveiligde opnamemogelijkheden, webcast (Optioneel)
• Onderlinge communicatie (Ja)
• Direct call mogelijkheid (Point-to-point call)
• Toevoegen van specialisten tijdens een consult (Onbeperkt)
• Multidisciplinair overleg (Onbeperkt aantal deelnemers)
• Chatfunctie (In nieuwe release)
• Whiteboard functie (Mogelijk met Vidyoslate op Ipad)
• Gebruik maken van inlogcodes en of meeting nummers (Nee, is niet nodig)
• Meerdere spreekkamers mogelijk (Ja)
• Regie vanuit secretariaat mogelijk (Ja)
• Mogelijkheden om eigen huisstijl en/of integratie te realiseren (ja, API/SDK)
• Mogelijkheid om camera op afstand te bedienen (Ja, patiënt thuisbehandeling)
• Minimale bandbreedte (Past zich aan op aanwezige bandbreedte)
• Quality of Service (Niet nodig)
• Firewall instellingen nodig (Neen)
Derhalve zullen wij ook een kolom aanmaken om het overzicht te complementeren. Vergelijken is goed en houdt elkaar scherp. Ieder product kent zo zijn voor- en nadelen. Zo kunnen we ook van elkaar leren en systemen verbeteren! Ook wij zullen iedere keer verbeteringen doorvoeren op basis van gebruikerservaringen. Veranderingen gaan immers snel. Dit betekent dat de lijst de nodige updates zal krijgen. Interessant om elkaar te blijven volgen!
Dank Medizorg KNMG en Diana Delnooij,
Ik zou graag volgende stap zetten in zaken transparant, maar ook begrijpelijk voor zorgprofessionals, neer te willen zetten. Overigens zij vermeld dat Fuze een aantal Vidyo onderdelen gebruikt in hun techniek.
Medizorg : ik zal vidyo toevoegen aan de tabel; ook jullie zijn op de hoogte van de recente (per 1/10) gewijzigde HIPAA richtlijnen neem ik aan. Daardoor uitsluitend nog point-to-point verbindingen als compliant worden gezien. Zorgt er voor dat wij zaken aan het aanpassen zijn omdat de EU en NL HIPAA wel zal gaan volgen.
Flash/WebRTC oplossingen kunnen zowel onder HIPAA als bijv NEN7510/7512 niet voldoen, is onze analyse, nog los van het niet onder controle kunnen krijgen van de echo cancellation. Ook om die reden hebben wij die technieken al een dik jaar geleden, na vele testen (met onder andere ViVu) links laten liggen. Binnenkort iig vanuit FaceTalk next step in deze zoektocht, want dat is het en zal het ook nog wel even blijven.
Lucien, uiteraard volgen wij alle ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving. Hier horen ook de HIPAA, NEN en ISO normen bij. Wij zijn er een voorstander van dat voor videocommunicatie voor medische doeleinden de HIPAA norm als leidraad wordt gebruikt. Vooral op het gebied van beveiliging en privacybescherming biedt deze goede handvatten. Het verplicht stellen van normen op het gebied van videocommunicatie zal de veiligheid alleen maar ten goede komen. Patiënten en behandelaars moeten erop kunnen vertrouwen dat hun privacy is geborgd.
Bedankt dat je ons op wilt nemen in jullie overzicht. Hoop dat anderen dit initiatief volgen zodat er een compleet vergelijkbaar overzicht ontstaat.
Al of niet software downloaden ten behoeve van Webconsult, “That is the question” In de nabije toekomst zal met WebRTC, ingebouwd in de browser, video conferencing zonder app of software download mogelijk zijn.
Toch is is voor dedicated toepassingen in het algemeen de download van software zinvol. Goed en tijdig vooroverleg met de IT afdeling is daarbij erg belangrijk!
Ron Oei
Caribbean Video Conferencing
Na alle technische aspecten toch ook gewoon 2 basisvragen:
Wat zou ervoor zorgen dat dit door zowel patiënten als zorgverleners omarmd wordt?
Wat is het grootste struikelblok op de weg om dit te bereiken?